Másképpen látják a világot

Másképpen látják a világot
Nagyvárad – Hétfő délután Debütálás címmel a Tavirózsa Fotóklub Sas-palotabeli stúdiótermében a Tóth István elnök által szervezett legutóbbi fotótanfolyam végzőseinek alkotásaiból nyílt kiállítás.

Február végén újabb fotótechnikai és -művészeti tanfolyamot indított kezdők számára Tóth István fotóművész, a Tavirózsa Fotóklub alapító-elnöke, mely kurzus végzőseinek- Jakab Lilla, Damian Denisa, Paşca Bianca, Ichim Vasilică,Köllő Julianna és Croitoru Tudor alkotásaiból hétfő délután nyílt kiállítás az egyesület Sas-palotabeli stúdiótermében.

Az egybegyűlteket köszöntő Tóth István megjegyezte: kicsi a bors, de erős, arra utalva ezzel, hogy bár a kevesen vettek részt a felkészítőn, mégis értékes fényképek születtek. Szerinte bárki meggyőződhet erről, aki megtekinti a több mint félszáz, fekete-fehér és színes fotót. Ugyanakkor arról számolt be: az elmúlt egy hónapban intenzív munka folyt, napi két órás találkozók során sajátították el a jelentkezők a fotózás fortélyait, szembesültek azzal, hogy mi a különbség a hagyományos és a digitális képfeldolgozás között. „Bátran kijelenthettem: a tanfolyam résztvevői magas művészi szintre juthatnak, amennyiben kitartóak lesz és komolyan veszik mindazt, amit csinálnak”, fogalmazott a szakember, aki ezután arra biztatta a végzősöket, hogy legyenek aktív tagjai a Tavirózsa Fotóklubnak. Arra hívta fel a figyelmet: a fényképek akkor fognak átesni az „igazi tűzkeresztségen”, amikor minden bizonnyal az Euro Foto Art Nemzetközi Fotószalon zsűrije is megtekinteti majd ezeket.

Együttműködés

A tárlatnyitón két végzős is szót kapott. Paşca Bianca diáklány úgy vélte: sokat tanult, és reméli, hogy tudását tovább tökéletesítheti majd. (Ennek kapcsán elhangzott: a Tavirózsa Fotóklub és a Művészeti Líceum hamarosan együttműködési megállapodást köt). Ichim Vasilică újságíró szerint a tanfolyam segített neki abban, hogy másképp lássa a világot.

A rendezvényen közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, a Varadinum vonósnégyes tagja, aki Dittersdorf, Porumbescu és Santos Silva egy-egy szerzeményét szólaltatta meg. A képeket április 25-ig lehet megtekinteni, ezen szándékot a 0741/212.111-es vagy a 0726/292.111-es telefonszámok valamelyikén kell előre jelezni.

Ciucur Losonczi Antonius