Más fontos a diákoknak

Szatmár megye – Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége idén is megrendezte az Implom József helyesírási vetélkedőt. Csütörtök délután került megrendezésre az Implom József helyesírási vetélkedő, mely megyei szakaszának szervezését idén harmadjára vállalta magára a Szatmárnémeti Református Gimnázium.

A vetélkedőre megyénkből közel 120 diák iratkozott be, akiknek először egy tollbamondást kellett leírniuk, majd egy tesztlapot töltöttek ki, melyre 2 óra munkaidőt kaptak a IX–XII. osztályos tanulók. Amint azt Vass Mária magyartanárnő, egyben szervező elmondta, a kijavított dolgozatok közül 10–et küldenek Kolozsvárra, majd a Babes–Bolyai Tudományegyetem filológia karán rangsorolják az Erdély minden részéről érkezett dolgozatokat.

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által szervezett verseny magyarországi, nemzetközi fordulóján Erdélyt a 10 legjobb dolgozatot megírt diák képviseli majd. A nemzetközi szakasz február első felében lesz megrendezve Gyulán. „Sajnos az a meglátásom, hogy romlik a diákok helysírási kézsége. De az tetszik, hogy a fiatalok jelentkeznek rendületlenül és a vetélkedő előtt felkészülnek — feladatokat oldanak meg, utánnaolvasnak dolgoknak stb. —, ami már nyereség és a későbbiekben meglátszik az írásokon is” — mondta Vass Mária. A tanárnő elmondása szerint sajnálatos, hogy a fiatalok nem foglalkoznak a helyesírással, egyéb dolgok érdeklik őket, sajnos számukra mintha nem lenne értéke a tudásnak.