Márquez bánatos „kedvesei” is tiltottak Iránban

Márquez bánatos „kedvesei” is tiltottak Iránban
Tiltott olvasmány lett Iránban a Nobel-díjas Gabriel Garcia Márquez Bánatos kurváim emlékezete című könyve, de ez csak növelte iránta az érdeklődést, a feketepiacon megduplázódott az ára.

A könyv nemrégen jelent meg perzsa nyelven, alig ötezer példányban, de hiába szelídítették a címben a világ legrégibb mesterségét űzőket jelölő szót „kedveseimre”, az iráni cenzúra végül lecsapott rá és a múlt héten betiltotta a már előkészületben lévő második kiadást. Azóta, jelentette az AP, óriási érdeklődés mutatkozik a könyv iránt, a feketepiacon máris megduplázódott az ára. A félhivatalos Farsz iráni hírügynökségnek nyilatkozva az iráni kulturális minisztérium egyik illetékese kijelentette, hogy a könyv kiadása „hiba volt”, hozzáfűzve, hogy ilyen hiba becsúszhat, amikor évente 50 ezer könyv jelenik meg az országban. A kulturális miniszter utasítására a kiadást engedélyező tisztviselőt már elbocsátották a minisztériumból és a kiadónak is magyarázatot kell adnia. Az „erkölcstelen könyv” ellen néhány héttel azt követően, hogy kiadták, az iráni konzervatív muzulmán körök kezdtek tiltakozni. A könyvek második kiadásának külön engedélyhez kötése, azaz újbóli cenzúrázása Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök nevéhez fűződik: nem sokkal azt követően rendelte ezt el, hogy 2005-ben hivatalba lépett.

Népszerű Iránban

A Nobel-díjasGabriel Garcia Márquez igen népszerű író Iránban, a Száz év magány és a Szerelem kolera idején, valamint több más műve is nagy példányszámban jelent meg korábban. Miután az első kiadás már kifogyott, a feketepiacon a Bánatos kurváim emlékezete példányai máris eredeti áruk kétszereséért forognak. Az egyik vevő, a 28 éves Ahmad Abbaszi a következőképpen magyarázta az AP-nek, hogy emelt áron is beszerezte a regényt: „Nem tudom, miről szól, de amikor a kormány betilt egy könyvet, akkor az mindig érdekes, ezért lettem kíváncsi rá.” A regény egy öregemberről szól, aki gyakran hált prostituáltakkal élete során, és 90-ik születésnapját azzal kívánja megünnepelni, hogy egy bordélyházban egy 14 éves szűzzel tölti az éjszakát – és végül beleszeret a lányba.