Marosvásárhelyi iskolaügy – Az MPP szolidaritást vállal a római katolikus gimnázium meghurcolt vezetőjével

Marosvásárhelyi iskolaügy – Az MPP szolidaritást vállal a római katolikus gimnázium meghurcolt vezetőjével
© Marosvásárhely, 2016. november 4. A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium 2016. szeptember 21-én. A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) november 3-án este 60 napra hatósági felügyelet alá vonta az erdélyi tanintézmény igazgatóját, valamint õrizetbe vette Stefan Somesan Maros megyei fõtanfelügyelõt a gimnázium törvénytelennek vélt 2014-es létrehozása miatt. MTI Fotó: Boda L. Gergely
A Magyar Polgári Párt (MPP) vasárnapi állásfoglalása szerint a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozása miatt ügyészségi eljárás alá vont intézményvezetők ügye “minden jóhiszemű és minden törvénytisztelő ember ügye”, a párt szolidaritást vállal Tamási Zsolt-Józseffel, a római katolikus gimnázium meghurcolt vezetőjével.

“Ma mindannyian Tamási Zsoltok vagyunk!” – áll a párt állásfoglalásában. A Biró Zsolt pártelnök által jegyzett dokumentum felidézi: 1918-ban a Romániával való egyesülést kimondó erdélyi és magyarországi románok teljes szabadságot és jogegyenlőséget ígértek az együtt élő nemzetek számára.

“Ez a jogegyenlőség azóta is várat magára, sőt, huszonhat évvel a kommunista rendszer bukását követően kijelenthető: olyan időket élünk, amikor a megszerzettnek hitt jogainkat is visszafaragják, tulajdonhoz való jogunkat megkérdőjelezik, elvitatják” – áll a dokumentumban. A párt álláspontja szerint a történtek azt bizonyítják, hogy társadalmi és politikai közös fellépésre van szükség az egyházi és nemzeti értékek megmentéséért.

Állást foglalt a kényszerintézkedések alá vont intézményvezetők ügyében a Római Katolikus Gimnázium szülői közössége is. A román alkotmány és a tanügyi törvény egyes cikkelyeit idézve nyomatékosították, hogy az iskola létrehozását jogszerűnek, gyermekeik képzését törvényesnek, a végzett diákok számára kiállított okleveleket és teljes értékűnek tekintik.

A szülői közösség arra kérte a Szentszéket, hogy fordítson figyelmet a marosvásárhelyi történésekre, és a Vatikán bukaresti nunciatúráján keresztül kövesse fokozott figyelemmel a nyomozás és bírósági eljárás tárgyilagosságát és elfogulatlanságát.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása miatt indított eljárást csütörtökön Stefan Somesan főtanfelügyelő és Tamási Zsolt-József iskolaigazgató ellen. Az ügyészség szerint a két gyanúsított annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA pénteki közleménye szerint Stefan Somesant hivatali hatalommal való visszaéléssel, és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt-József igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítják.

A hatvan napra hatósági felügyelet alá vont Tamási Zsolt-József a kényszerintézkedés idején nem gyakorolhatja igazgatói teendőit, nem léphet be az iskolába, és nem veheti fel a kapcsolatot az ügyben érintett személyekkel. A DNA kérésére a Maros megyei törvényszék Stefan Somesant 30 napra házi őrizetbe helyezte.

(MTI)