Marosvásárhely: 15 éves gyermeken hajtottak végre szívátültetést az elmúlt éjszaka

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Egy 14 éves érkörtvélyesi fiú halála és édesanyjának az embersége legkevesebb négy embernek az életét mentheti meg. Az idén ez volt az ötödik szervátültetéses eset Bihar megyében.

A fiatal egy kerékpáros közlekedési baleset miatt szenvedett agysérülést: az orvosok hiába próbálták műtéttel megmenteni az életét, így végül az édesanya beleegyezett abba, hogy szervdonor legyen. Kedden a transzplantáció miatt bukaresti, marosvásárhelyi, kolozsvári és bécsi orvosok jöttek Váradra, kioperálva a szívet, a tüdőket, a májat, a veséket, illetve a szaruhártyát.

A fiatal fiú máját keddről szerdára virradó éjjel az a 18 éves Bihar megyei lány kapta meg, aki gombamérgezéssel került súlyos állapotban a Fundeni-i kórházba, és továbbra is kritikus állapotban van. Mint már megírtuk, a gombát a lány apja szedte, az elfogyasztásuk pedig a férfi halálát okozta: a megyei kórház intenzív osztályán hunyt el. A lány (aki a váradi Mihai Eminescu Főgimnázium diákja) egy évvel ezelőtt az édesanyját is elvesztette. Az orvosok szándéka előzetesen az volt, hogy a nagynénje májának egy részét kapja meg, de végül az érkörtvélyesi fiatal tragédiája jelentett számára esélyt az életre, mert ebben az esetben 100 százalékos volt az egyezés, ami nagyon ritka. A műtét 12 órát tartott.

A körtvélyesi fiú szívét egy szívelégtelenségben szenvedő, 15 éves, Krassó-Szörény megyei fiatal kapta meg, aki 7 éve várt a transzplantációra. A műtétet Horaţiu Suciu doktor-professzor hajtotta végre. Mint elmondta, 15 éves páciense visszafordíthatatlan szívelégtelenségben szenvedett, egy éve vették fel a transzplantációs várólistára. Kiemelte: az áldozat családja nemes gesztusának köszönhetően 4-5 beteg gyermek jut átültethető szervekhez. A szívet egy SMURD-helikopterrel szállították kedden este Nagyváradról Marosvásárhelyre, ahol szerda hajnali 2-kor ért véget a műtét.

Utoljára 2011-ben hajtottak végre gyermeken szívátültetést, akkor egy 3 éves kislány kapott szívet egy donortól.