Marosmentiekről, emberekről, Életről

Marosmentiekről, emberekről, Életről
Nagyvárad – Emberi sorsok táncban megjelenítve: röviden így lehetne jellemezni a Nagyvárad Táncegyüttes új néptáncműsorát, amelynek bemutatója szerda este volt a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

Az előadás a Maros útját a forrástól a torkolatig úgy kíséri végig, hogy az annak partján élőkre összpontosít, a „marosmentiek” életébe, fájdalmaikba és örömeikbe nyerünk bepillantást dalaikon, táncaikon, játékaikon keresztül. A „forrástól” elindulva előbb a gyermekkor gondatlansága, majd az ifjúság bohémsága és vídámsága jelenítődik meg a táncos-zenés összeállításban. A népi gyermekjátékokat játszó kicsinyek után gondtalanul mulató lányok és legények népesítik be a színpadot, a fiúk virtusoskodnak, a lányok csujogatnak, párok formálódnak. A gondtalan mulatozásra azonban ekkor már rávetődik a háború árnyéka, a legények bevonulnak, katonákká lesznek. Az épp csak hogy kezdődő szerelmeket próbára tesz az idő, hosszú, gyötrelmes évek következnek, amikor is az otthonmaradt kedves hűségét és szerelmét előbb cigány-, majd pedig román legények is próbára teszik. De a „marosmentiek” kitartanak, hűségük jutalma pedig az, hogy a bakák hazatértével ismét egymásra találnak azok, akik egymásnak rendeltettek.

Örök körforgás

És mint ahogy a folyó révbe ér, úgy ér révbe az emberi élet is a házasság szent kötelékében. Ez egyszersmind az újrakezdést is jelenti, amit a lakodalom után újra felbukkanó, játszadozó gyermekek jelenítenek meg. Az előadást rendező-koreografáló Kádár Elemér megfogalmazása szerint: „S miként a folyó sem tér soha vissza oda, ahonnan egyszer már továbbfolyt, az emberélet pillanatai is egyszeriek, megismételhetetlenek, ezért rendkívül értékesek, s érdemesek arra, hogy a legfontosabbakat közösségben, szertartátosan, szépen, örökre emlékezetessé tegyük. Ez a műsor ilyen pillanatok csokra, a marosmentiekről, az emberekről, az Életről szól…”

Tököli Magdolna