Marosmentiek a Partium színpadán

Marosmentiek a Partium színpadán
Nagyvárad Április 23-án este 7 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében mutatja be Marosmentiek című néptáncjátékát a Nagyvárad Táncegyüttes. Az előkészületek és próbák már javában zajlanak.

A napokban Miklós János, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője, Brugós Sándor tánckarvezető, koreográfus és Kádár Elemér, az előadás rendező- koreográfusa, arculattervezője osztotta meg az előadással kapcsolatos gondolatait a sajtó képviselőivel. Brugós Sándor kifejtette: egy körülbelül hetvenöt perces műsorról van szó, melynek rendezője és ötletgazdája Kádár Elemér. A koreográfusok leosztott munkát végeznek, hiszen mindannyian, vagyis az előbb említett két személy mellett Brugós Anikó, valamint Magó M. Anna és Miklós-Papp Zsuzsanna asszisztensek is színpadra lépnek. Többek közt azért döntöttek a Marosmentiek című néptáncjáték bemutatása mellett, mert úgy itélik meg, hogy haladniuk kell, azaz túl kell lépniük az olyan előadásokon, melyhez nyolcvan százalék színész és húsz százalék néptáncos szükségeltetik (persze azért ezek is repertoáron kell legyenek folyamatosan).

A műhelymunka kapcsán Miklós János arra hívta fel a figyelmet, hogy a zenei anyagot is ők maguk állították össze. Döntő fontosságúnak bizonyult a Kádár Elemérrel való találkozás, a táncegyüttes énekesei, szólistái pedig besegítettek a csujogatások és énekek betanításába, a különböző hangulatelemeknek a beépítésébe.

Díjnyertes pályázat

Az együttes vezetője lényegesnek tartotta kiemelni, hogy az előadás a Szülőföld Alapnál elnyert pályázat nélkül nem jöhetett volna létre, 1.200.000 forintot kaptak erre a célra.

Kádár Elemér elmondta: azért határozott úgy, hogy készíteni fog egy olyan műsort, mely “végigjárja a Marost”, mert magyarországi tanulmányai során azt tapasztalta, hogy a Maros alsó végén Marosvidéknek csupán az anyaországi szakaszt hívják, és soha sem gondolnak a folyóra úgy, hogy az Erdélyben ered, sőt mi több, sokszor még a romániai magyarok számára sem egyértelmű, hogy Déva és Arad is Maros-parti város. Az előadás az emberi élet jelentős szakaszait mutatja be “tánclépésekben”: ahogyan nő a Maros és halad előre a történet a folyó mentén, úgy lesznek egyre idősebbek a fellépők is. Ennek megfelelően Gyergyó-medencei gyermek- és ifjúsági játékokkal indul a műsor (a Csillagocska néptánccsoport közreműködésével), s folytatódik sorrendben verbunkkal, gernyeszegi cigánytánccal, keménytelki és pacalkai román táncokkal, magyarlapádi karikázóval, Déva-vidéki bukovinai székely néptánccal és zarándnádasi táncrenddel, hogy aztán dél-alföldi, Makó környéki lakodalmassal fejeződjön be a néptáncelőadás.

 

Ciucur L. Antonius