Maros megye: két éjszaka alatt hat sertést pusztítottak el a medvék Ratosnyán

Akt.:
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Háztáji gazdaságokba hatoltak be a medvék az elmúlt két éjszaka a Maros megyei Ratosnyán (Răstoliţa), elpusztítva hat sertést. A prefektus összehívta a sürgősségi helyzeteket kezelő helyi bizottságot.

Mircea Duşa az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, csak az elmúlt napokban 15 medvét láttak Maros megyei településeken. Ratosnyán hétfő éjszaka egy sertést, a szerdára virradó éjszaka folyamán pedig öt disznót pusztított el a medve. A prefektus ezért összehívta a sürgősségi helyzeteket kezelő helyi bizottságot, az illetékes vadásztársaságokat pedig felszólítják, kérvényezzék a medvék kilövésének engedélyezését. Ebben az évben 14 ilyen kérvényt nyújtottak be, de ezek közül csak hármat hagyott jóvá a minisztérium – mondta Duşa.

A vadásztársaságok illetékesei szerint azonban hiába nyújtanak be kérvényeket a minisztériumhoz, tárcavezető hiányában nincs, akinek jóváhagynia a medvék kilövését. A szakemberek ugyanakkor hozzáteszik, az elkövetkező időszakban a nagyvadak egyre agresszívebbekké válnak, mert a hibernálásra készülve fokozott táplálkozással igyekeznek nagy mennyiségű zsírt felhalmozni a testükben.

A Maros megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője, Dănuţ Ştefănescu nemrég úgy nyilatkozott, a megyében az optimális medvelétszám 240 lenne, az általa vezetett intézmény becslései szerint azonban 761, a vadásztársaságok közlése értelmében pedig 1286 egyed él a megye területén.

 

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .