Maros, Hargita és Kovászna megyét magában foglaló régiót javasol Marosvásárhely polgármestere

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere
Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere
Marosvásárhely központú, “főleg” Maros, Hargita és Kovászna megyét magában foglaló közigazgatási régió megalakítását javasolta szerdán a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökeinek egy nyílt levélben Dorin Florea, Marosvásárhely ellenzéki polgármestere.

 

A jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökhelyettesi tisztségét is betöltő Florea az első román vezető politikus, aki azt sugallja, hogy a három székelyföldi megye akár önálló régiót is alkothatna. Victor Ponta szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártelnökhöz intézett levele ugyanakkor nyitva hagyja azt a lehetőséget, hogy más megyéket is a Marosvásárhely központú régióhoz soroljanak.

A fele-fele arányban románok és magyarok lakta város 13 éve tisztségben lévő polgármestere több ízben állást foglalt amellett, hogy Marosvásárhely régióközponttá váljon: legutóbb a március 10-i marosvásárhelyi demonstráció alkalmából a székelyföldi autonómia híveitől kért ehhez támogatást.

Az USL vezetőihez intézett levelében azzal érvelt, hogy “hatalmas kockázat” lenne a vegyesen lakott térséget egy olyan közigazgatásra bízni, amelynek nincs tapasztalata az etnikumközi gondok kezelésében.

Florea felhívását a Fekete márciusként emlegetett, 1990-es etnikai összecsapások 23. évfordulójára időzítette. Kifejtette: az akkori feszültségtől jutott el a város a mai “etnikumközi harmóniáig”, ami egyedülálló tapasztalathoz segítette hozzá. Florea szerint ez a tapasztalat teszi alkalmassá Marosvásárhelyt arra, hogy a “Maros, Hargita és Kovászna megyét (is) magában foglaló régió” központja legyen.

Marosvásárhely jelenleg a hat erdélyi megyét felölelő hetes számú fejlesztési régióhoz tartozik, amelynek Gyulafehérváron van a központja.

Victor Ponta miniszterelnök korábban azt javasolta, hogy a jelenlegi fejlesztési régiókat emeljék közigazgatási rangra Romániában.