Friss hírek

2007.10.27. 14:06

Gőtementés Szekszárdnál

<p>Darabja kétezer forintot ér, mindössze 10 centire nő meg és káros rovarokat eszik. A pöttyös gőték évtizedek óta védett állatok. Ezért menteni kell őket. Az apró kétéltűek, amikor jön a hideg, elindulnak a nyári élőhelyükről téli vackot keresni. Forgalmas utakon mennek keresztül, gyakran több ezret ütnek el az autók. Ezért a Duna -Dráva Nemzeti park munkatársai gőtementő akciót szerveztek a Szekszárd melletti Kabszeg tó mellett.</p>

A gőték téli menedéket keresnek, pocoklyukba, egérlyukba, kéregrepedésbe korhadó fatörzs alá bemásznak, ott vészelik át a téli időszakot. A kétéltűek forgalmas úton kelnénk át a téli menedék felé. A természetvédők ez megelőzve egy műanyag szalagot feszítettek ki az út szélére, így a gőték nem tudnak tovább menni, vödrökben landolnak. Innen pedig védett helyre szállítják őket.

"Ezek az állatok, amit az emberek többsége nem szeret ugyan, de mégis hatalmas hasznot hajtanak, hiszen rengeteg rovart, férget fogyasztanak el, ami egyébként az embereknek kárt is okozhatnak." - mondta el a Független hírügynökségnek Dobi Imre a Duna-Dráva Nemezeti Park természetvédelmi őre.

Azt, hogy mennyi gőte lehet az országban még a szakemberek sem tudják. A pöttyös gőte természetvédelmi értéke kétezer forint, évente csaknem negyvenezret mentenek meg belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!