Frissítve:

Markó-Tőkés-vita a Kós név használatáról. És nem csak…

Markó-Tőkés-vita a Kós név használatáról. És nem csak…
Vita alakult ki annak nyomán, hogy pár napja Kós Károly egyik unokája is nyílt levében tiltakozott amiatt, hogy az RMDSZ-es Markó Béla vezette alapítvány Kós Károly nevét viseli. Levélváltással alakult a vita.

 (1 hozzászólás)

hiba beküldése

 

Kós Károly szellemi öröksége mindenkié, aki jót akar az erdélyi magyar népnek – reagált Markó Béla azokra a bírálatokra, amelyek a személyét és az általa vezetett Kós Károly Akadémia Alapítványt érték azt követően, hogy Kolozsvárra hívta a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökségét, és együttműködési szerződést kötött az MSZP Táncsics Mihály Alapítványával. Korábban az RMDSZ erdélyi politikai ellenfelei, továbbá személyesen Kós Károly egyik unokája is tiltakozott amiatt, hogy a nagyapja nevét viselő alapítványt politikai törekvések szolgálatába állították.

Pengeváltás

Markó Béla szerint “túl egyszerű lenne a magyar-magyar viszonyt arra redukálni, hogy jön az urna, megy az urna, hozzák a hamvakat, viszik a szavazatokat…”. Markó szerint ők hűségesek, “de nem a magyarországi politika lehangoló, presztízs-romboló zűrzavarához, nem a máris elkezdődött ottani választási kampányhoz, hanem közös nemzeti érdekeinkhez”. Az RMDSZ volt elnöke szerint” ha egy párt felülvizsgálja eddigi határon túli politikáját, és ennek Kolozsváron akar nyomatékot adni, akkor azt meg kell hallgatni”. Közölte, számára magától értetődőnek tűnt, hogy Kós Károly nevét viselje az az alapítvány. Úgy véli, Wass Albert vagy Nyírő József kultusza helyett sokkal inkább a transzszilván eszmeiséget megtestesítő Kós Károly kultuszára lenne szükség Erdélyben.

Markó Béla hevesen bírálta Tőkés Lászlót, aki korábban nyilatkozatban foglalt állást az MSZP kolozsvári meghívása ellen. Leszögezte: Tőkés Lászlónak “több püspöki mandátummal a háta mögött sincsen fogalma arról, hogy mit jelent a tolerancia, de attól még nyakra-főre megmondja nekünk, hogy mi a nemzeti és mi a nemzetietlen”. Leszögezte, aki Erdélyben tartós jövőt akar a magyaroknak, az nem ideológiákról, nem nemzeti és nemzetietlen pártokról “papol”, hanem megpróbál minél többeket a közös célok mellé állítani.

Minderre Tőkés László is nyílt levélben reagált. Egyebek mellett azt írja: „Markó Béla állásfoglalásában – az RMDSZ legújabban felvett arrogáns, kioktató stílusához méltóan – újraírja a közelmúlt történelmét. Érteni véljük a pánikot, hiszen tapasztalható módon legitimációs gondjaikkal küszködnek: kifogyott alóluk a választói bázis, legutóbb is a Kárpátokon túli román szavazatokkal lett meg a vékony öt százalékuk.” Tőkés felteszi a kérdéseket Markónak: „hogyan magyarázza, Ex-elnök úr, hogy szavuk nem volt a népnyúzó megszorítások meghozatalakor? Vagy miként értelmezzük kinevelt utódjának a „kisebbségi törvény” melletti kardoskodását, majd „elfelejtését”? Hányszor hallottuk Önöktől a következő fenyegetőzést: kilépünk a kormányból? És addig-addig léptek ki, mígnem belebuktak az országot csődbe vivő, katasztrofális „szakmai teljesítménybe”. Hogy Markó Béla és elvtársainak az autonómiáról szóló szenátusi szavazás alkalmából történt gyáva megfutamodását / hallgatását már ne is említsük… Továbbá: alig hinném, hogy Kós Károly a transzszilván szellemiséggel összeegyeztethetőnek tartotta volna a választói felhatalmazás nélkül, titokban köttetett paktumokat. Valószínű, hogy ha Dan „Felix” Voiculescu, illetve a „liberális” Crin Antonescu nem gyűlölné annyira a magyarokat, akkor Markó Béla pártja most kormányzati pozícióból fényezné Ion Iliescu üdvöskéit, és mindent felülmúló kommunikációs hadjárattal próbálná igazolni – legitimálni – a visszarendeződés szomorú folyamatát. Erre nézvést jó támpontot biztosít az is, ahogyan a „huszonhárommilliórománozó” MSZP-t mosdatják. Ön tévedésben él: nem mi vagyunk az ellenség, Elnök úr.”Comments 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 letters remain

HTML version of comments
További hírek a ERDON Országos hírek kategóriából
Ingyen a Tarommal
Elindult és április 15-ig tart a Tarom új reklámkampánya, amelynek részeként ingyen kínálja az utazást a [...] tovább »
Rekordlátogatottság tavaly a vajdahunyadi várban
Rekordlátogatottságot jegyeztek tavaly a romániai vajdahunyadi várban, amelyet 287 ezer turista keresett fel - [...] tovább »
Leváltották Romániában az adóhatóság elnökét
Leváltották Romániában az adóhatóság elnökét, aki ellen korrupciós ügy miatt indult büntetőjogi eljárás - [...] tovább »
Továbbra is sok a hamis hívás
Az 112 sürgősségi szám napját ünneplik ma, azaz február 11-én Európa-szerte, különféle rendezvényekkel, [...] tovább »
Romániában 15 százalékkal nő a kisebbségeknek nyújtott támogatás
Romániában 15,3 százalékkal nőtt a nemzeti kisebbségek szervezeteinek 2016-ra nyújtott állami támogatás az egy [...] tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása