Frissítve:

Markó-Tőkés-vita a Kós név használatáról. És nem csak…

Markó-Tőkés-vita a Kós név használatáról. És nem csak…
Vita alakult ki annak nyomán, hogy pár napja Kós Károly egyik unokája is nyílt levében tiltakozott amiatt, hogy az RMDSZ-es Markó Béla vezette alapítvány Kós Károly nevét viseli. Levélváltással alakult a vita.

 (1 hozzászólás)

hiba beküldése

 

Kós Károly szellemi öröksége mindenkié, aki jót akar az erdélyi magyar népnek - reagált Markó Béla azokra a bírálatokra, amelyek a személyét és az általa vezetett Kós Károly Akadémia Alapítványt érték azt követően, hogy Kolozsvárra hívta a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökségét, és együttműködési szerződést kötött az MSZP Táncsics Mihály Alapítványával. Korábban az RMDSZ erdélyi politikai ellenfelei, továbbá személyesen Kós Károly egyik unokája is tiltakozott amiatt, hogy a nagyapja nevét viselő alapítványt politikai törekvések szolgálatába állították.

Pengeváltás

Markó Béla szerint "túl egyszerű lenne a magyar-magyar viszonyt arra redukálni, hogy jön az urna, megy az urna, hozzák a hamvakat, viszik a szavazatokat...". Markó szerint ők hűségesek, "de nem a magyarországi politika lehangoló, presztízs-romboló zűrzavarához, nem a máris elkezdődött ottani választási kampányhoz, hanem közös nemzeti érdekeinkhez". Az RMDSZ volt elnöke szerint” ha egy párt felülvizsgálja eddigi határon túli politikáját, és ennek Kolozsváron akar nyomatékot adni, akkor azt meg kell hallgatni”. Közölte, számára magától értetődőnek tűnt, hogy Kós Károly nevét viselje az az alapítvány. Úgy véli, Wass Albert vagy Nyírő József kultusza helyett sokkal inkább a transzszilván eszmeiséget megtestesítő Kós Károly kultuszára lenne szükség Erdélyben.

Markó Béla hevesen bírálta Tőkés Lászlót, aki korábban nyilatkozatban foglalt állást az MSZP kolozsvári meghívása ellen. Leszögezte: Tőkés Lászlónak "több püspöki mandátummal a háta mögött sincsen fogalma arról, hogy mit jelent a tolerancia, de attól még nyakra-főre megmondja nekünk, hogy mi a nemzeti és mi a nemzetietlen". Leszögezte, aki Erdélyben tartós jövőt akar a magyaroknak, az nem ideológiákról, nem nemzeti és nemzetietlen pártokról "papol", hanem megpróbál minél többeket a közös célok mellé állítani.

Minderre Tőkés László is nyílt levélben reagált. Egyebek mellett azt írja: „Markó Béla állásfoglalásában – az RMDSZ legújabban felvett arrogáns, kioktató stílusához méltóan – újraírja a közelmúlt történelmét. Érteni véljük a pánikot, hiszen tapasztalható módon legitimációs gondjaikkal küszködnek: kifogyott alóluk a választói bázis, legutóbb is a Kárpátokon túli román szavazatokkal lett meg a vékony öt százalékuk.” Tőkés felteszi a kérdéseket Markónak: „hogyan magyarázza, Ex-elnök úr, hogy szavuk nem volt a népnyúzó megszorítások meghozatalakor? Vagy miként értelmezzük kinevelt utódjának a „kisebbségi törvény” melletti kardoskodását, majd „elfelejtését”? Hányszor hallottuk Önöktől a következő fenyegetőzést: kilépünk a kormányból? És addig-addig léptek ki, mígnem belebuktak az országot csődbe vivő, katasztrofális „szakmai teljesítménybe”. Hogy Markó Béla és elvtársainak az autonómiáról szóló szenátusi szavazás alkalmából történt gyáva megfutamodását / hallgatását már ne is említsük... Továbbá: alig hinném, hogy Kós Károly a transzszilván szellemiséggel összeegyeztethetőnek tartotta volna a választói felhatalmazás nélkül, titokban köttetett paktumokat. Valószínű, hogy ha Dan „Felix” Voiculescu, illetve a „liberális” Crin Antonescu nem gyűlölné annyira a magyarokat, akkor Markó Béla pártja most kormányzati pozícióból fényezné Ion Iliescu üdvöskéit, és mindent felülmúló kommunikációs hadjárattal próbálná igazolni – legitimálni – a visszarendeződés szomorú folyamatát. Erre nézvést jó támpontot biztosít az is, ahogyan a „huszonhárommilliórománozó” MSZP-t mosdatják. Ön tévedésben él: nem mi vagyunk az ellenség, Elnök úr.”

A ERDON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!Comments 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 letters remain

HTML version of comments

További hírek a ERDON Országos hírek kategóriából
A kártyák osztásáról
Körülbelül 12,5 millió egészségbiztosítási kártyát osztottak ki mostanáig, s jövőre, valószínűleg [...] tovább »
Kommentár: A folyamatosan félbeszakadt rendszerváltás
Huszonöt éve, 1989. december 16-án Temesváron a felháborodott tömeg meg akarta akadályozni Tőkés László [...] tovább »
Kelemen Hunor szövetségi elnök parlamenti beszéde az 1989-es forradalom 25. évfordulóján
Tisztelt szenátor és képviselő kollégák! Tisztelt meghívottak! Hölgyeim és uraim! Azok a fiatalok, akik [...] tovább »
Lemond a doktori címéről a plágiummal vádolt román kormányfő
Lemond doktori címéről a plágiummal vádolt Victor Ponta román miniszterelnök, aki a Bukaresti Tudományegyetem [...] tovább »
A román ügyészség vádat emelt a Markó Attilát érintő kárpótlási ügyben
Vádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség tíz ember ellen abban a kárpótlási ügyben, amely Markó [...] tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása