Markó-Tőkés: az együttműködés négy változata

Négy különféle együttműködési forma került terítékre Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének szombati marosvásárhelyi megbeszélésén.

Tőkés László, aki – mint mondta – a Magyar Polgári Párt (MPP) és az RMDSZ közötti eltérő álláspontokat próbálja az EMNT elnökeként “egymáshoz közelíteni”, a sajtónak elmondta: négy alternatíva merült fel a tárgyalásokon. Az egyik az RMDSZ és az MPP közötti “választási koalíció” lenne, amit az MPP javasol. Ezt az országos választási irodánál kellene majd bejegyeztetni. Egy másik változat egy “választási párt” megalakítása lenne, amelyet a két szervezet kifejezetten az őszi parlamenti választásokra hozna létre. Egy harmadik elképzelés a “politikai koalíció” lenne, a két párt hosszabb távú – azaz nem csupán a választásokra szóló – együttműködést kezdeményezne. Ezt a formációt is be kellene jegyeztetni az illetékes bukaresti bíróságon, de e koalíción belül megmaradnának a határvonalak a résztvevő pártok között (Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök ilyennek nevezte például a kilencvenes évek közepén kormányzó Demokratikus Konvenciót).

A negyedik változat a “belső koalíció” lenne, amit az RMDSZ javasol. Ennek értelmében az MPP jelöltjei az RMDSZ listáin indulnának, de megőriznék arculatukat. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke az MTI-nek kifejtette: belső egyezség eredménye lenne, hogy a két szervezet milyen feltételekkel indul a választásokon, s hogy milyenek legyenek az arányok. A választások után pedig mindenki folytathatná saját politikai tevékenységét, a frakción belül pedig minden szavazás előtt egyeztetnének. “Ha van egyezség, egyformán szavazunk, ha pedig nincs, akkor nem” – fűzte hozzá. Toró T. Tibor, az EMNT alelnöke az MTI kérdésére megelégedéssel állapította meg, hogy szerinte jelentős elmozdulás tapasztalható az RMDSZ álláspontjában. Úgy véli, az RMDSZ mostani javaslata értelmében a belső koalícióban a résztvevő felek önálló entitások maradnának, megőrizhetik arcukat. Toró szerint egyik változatnak sincs jogi akadálya, a politikai szándék fogja eldönteni a kérdést – tette hozzá Toró.

Elvetve

Nem fogadja el a Magyar Polgári Párt az RMDSZ belső koalíció kialakítására tett javaslatát. A párt elnöke, Szász Jenő ma hangsúlyozta, a két párt közötti együttműködés csak választási koalícióban képzelhető el úgy, hogy mindkét fél megőrizze politikai entitását. „A belső koalíció nem tudom, mit jelent, mert ha koalíció, akkor az két szervezetnek a koalíciója, és nem belső, hanem két önálló entitásnak, jogi személyiségnek, a mi esetünkben két politikai szervezetnek a választási koalíciója” – mondta.