Markó támogatja az előre hozott parlamenti választásokat

Markó támogatja az előre hozott parlamenti választásokat
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) még nem döntött ebben a kérdésben, de Markó Béla támogatja azt a lehetőséget, hogy Romániában az idén előre hozott parlamenti választásokat tartsanak – ezt maga a politikus nyilatkozta.

 

Románia miniszterelnök-helyettese az Erdélyi Magyar Televízió egyik műsorában elmondta, hogy elvileg támogatja az előre hozott parlamenti választások lehetőségét.

A román alkotmánybíróság a héten alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította azt a jogszabályt, amelynek értelmében a helyhatósági és a parlamenti választásoknak egy időben, várhatóan novemberben kellett volna sorra kerülniük.

A pártok egyelőre a talárosi testület indoklására várnak, hogy kiderüljön, pontosan melyik cikkelyek alkotmányellenesek, de Markó szerint nagy valószínűség szerint az eredeti időpontban, tehát júniusban lesznek az önkormányzati választások.

Kifejtette: el tudná fogadni, hogy a parlamenti választásokat is hozzák közelebb, és azokat is nyáron szervezzék meg, de ez csak előre hozott választások formájában lehetséges, ezért valamennyi romániai parlamenti pártnak egyet kell értenie ezzel.

Markó szerint azért kell mérlegelni az előre hozott választások lehetőségét, mert nagy az elégedetlenség a lakosság körében, sokan megkérdőjelezik a politikai vezetők munkáját, és ilyenkor hasznos minél hamarabb sort keríteni a választásokra – mondta a miniszterelnök-helyettes.