Markó: nincs már párbeszéd az MPP-vel

Markó: nincs már párbeszéd az MPP-vel
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lezárta a párbeszédet a Magyar Polgári Párttal (MPP) a választási együttműködésről – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke szombaton Marosvásárhelyen, az MPP viszont nem ismeri el, hogy elutasította volna a tárgyalópartner ajánlatát, a felek között közvetítő Tőkés László pedig még bízik egy újabb találkozó és az egyezség létrejöttében.

Pénteken  az RMDSZ és az MPP  küldöttségeinek Marosvásárhelyen nem sikerült megállapodniuk abban, hogy közösen szerepeljenek az őszi romániai parlamenti választásokon. Az RMDSZ belső koalíciót ajánlott, amelynek értelmében az MPP a helyhatósági választásokon elért eredmények arányában részesülne a képviselői és szenátori helyekből, jelöltjei az RMDSZ színeiben indulnának, de megőriznék politikai identitásukat.  

Az MPP továbbra is a “választási koalíciót” szorgalmazza, csakhogy az RMDSZ szerint a választási törvény az effajta koalíciók számára nem öt, hanem nyolc százalékos parlamenti küszöböt állapít meg. Az MPP javasolta, hogy forduljanak közösen a romániai állandó választási hatósághoz, és kérjék ki véleményét, hogy a két szervezet alkotta választási szövetségre is érvényes-e az “alternatív” küszöb”. Ez azt jelentené, hogy egy koalíció akkor is a bejuthat a parlamentbe, ha megszerez legalább hat képviselői és három szenátori mandátumot.

Tőkés közvetítene

Az MPP részéről jelezték: abban az esetben készek megvizsgálni az RMDSZ-el való együttműködés “egyéb módozatait”, ha a választási hatóság kedvezőtlen választ ad az alternatív küszöb érvényességére vonatkozóan. Markó Béla szombati marosvásárhelyi sajtóértekezletén úgy fogalmazott: szerinte az MPP nem adott választ az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó javaslatára, ami szerinte annak visszautasítását jelenti. Árus Zsolt, az MPP alelnöke ugyanakkor az MTI-nek cáfolta, hogy pártja elutasította volna az RMDSZ ajánlatát. “Mi azt mondtuk: kérjünk értelmezést az illetékes hatóságtól a törvényről, és amíg az megérkezik, tárgyaljunk tartalmi dolgokról, beszélgessünk, állapodjunk meg” – mondta Árus Zsolt. A felek között továbbra is közvetíteni kívánó Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint azonban feltétlenül szükség van a két szervezet közötti megegyezésre. ”Hosszú ideig Markó Béla akadályozta a megegyezést, aki most viszont nyitottságot tanúsít, ezúttal viszont Szász Jenő akadályozza” – mondta Tőkés, kifejezve reményét, hogy az MPP-elnök a jövőben nem lesz már akadálya az egyezségnek. A püspök meghívta hétfőre Nagyváradra az MPP elnökségének tagjait egy megbeszélésre.