Markó építkezésre buzdította a romániai magyarságot, Tőkés bírálta a szövetséget

Aki nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) adja voksát a november 25-i romániai európai parlamenti választásokon, az nem a tizenhét éve elkezdett közösségi építkezést, hanem a rombolást segíti – mondta a hétvégén Szilágy megyében Markó Béla, a szövetség elnöke, a független jelöltként induló Tőkés László pedig egy másik helyszínen azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy eltávolodott eredeti célkitűzéseitől.

Markó Béla az RMDSZ választási listájának élén álló Frunda György és Sógor Csaba szenátor kampányát segítette Szilágy megyében. Kifejtette: az erdélyi magyarságnak nem a rombolást, hanem a tizenhét éve elkezdett folyamatos építkezést kell választania. Aki nem az RMDSZ-re adja voksát – hangoztatta -, az nem a további közösségi építkezést, hanem akarva-akaratlanul a rombolást segíti. Leszögezte, hogy összefogásra, egységre van szükség.
    Frunda György a fejlődés példájaként említette Szilágysomlyót, ahol ügyvédbojtárként kezdte egykor pályafutását. A városban felújították a magyar tannyelvű iskolát, ez évtől beindult az anyanyelvű oktatás, felújították az utat, megoldódott a gáz- és vízellátás. “Azt hiszem, nem is kell magyaráznom, mit jelent, ha az erdélyi magyarságnak van képviselete helyi, megyei, parlamenti és kormányzati szinten” – mondta.
    Az ugyancsak európai parlamenti mandátumért harcba induló Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter kampánykörútján úgy fogalmazott: “Ki kell egészítenünk képviseletünket az európai parlamenti jelenléttel. Ott kell lennünk, ahol a döntések születnek. Ott kell lennünk, hogy Brüsszel ne legyen távol az erdélyi magyarságtól”.
    Frunda szerint az RMDSZ-nek a többi európai nemzeti kisebbséggel összefogva hozzá kell járulnia egy közös európai kisebbségvédelmi jogi keret kidolgozásához, amely egyaránt tartalmazza az egyéni és kollektív jogokat.
     Tőkés László is több erdélyi – Szatmár és Maros megyei – helyszínt keresett fel az utóbbi napokban. Beszédeiben kifejtette: az európai uniós képviselet a romániai magyarság számára nem öncél, hanem eszköz, és csak akkor ér valamit, ha a közösség érdekeit fogalmazza meg. Ilyen értelemben bírálta az RMDSZ eddigi politikáját. Úgy vélte: e szövetség sok esetben nem vállalta fel az erdélyi magyarok nemzetpolitikai célkitűzéseit.
    Az autonómiát említette Tőkés egyik példaként. Úgy fogalmazott, hogy nincs szükség  ”esernyő-autonómiára”, vagyis arra, hogy a választások előtt kinyitjuk, majd választások után becsukjuk és sarokba tesszük ezt az esernyőt. A püspök politikai asszimilációval vádolta az RMDSZ-t, amelynek vezetői szerinte “román fejjel gondolkodnak és román érdeket képviselnek”.