Markó Béla szövetségi elnök levele Tőkés László európai parlamenti képviselőhöz, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez

Tisztelt Elnök Úr! Július 5-i találkozónkon abban egyeztünk, hogy hamarosan sort kerítünk egy újabb megbeszélésre, lehetőleg abban az időszakban, amikor Ön Tusnádon tartózkodik, de mindenképpen július vége előtt.

Azt javasolom, hogy július 18-án, 19-én vagy akár 20-án találkozzunk Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, esetleg Marosvásárhelyen, hiszen ezek a helyszínek útba esnek Önnek Tusnádra menet vagy onnan hazautazóban. Természetesen más időpontról is szó lehet, de az idő eléggé sürget, és jó lenne július második felében mindenképpen megfogalmazni bizonyos konklúziókat, hiszen együttműködésünk elveit – a nemzeti és politikai összefogás céljait – már tisztáztuk. Most tulajdonképpen az RMDSZ és a szövetségen kívüli politikai csoportosulás választásokon való egységes fellépésének feltételeiről kellene megegyeznünk.

            Véleményem szerint az egységes fellépés nemcsak lehetséges, hanem szükséges is, hiszen az RMDSZ egy ilyen összefogás nélkül is bejuthat a parlamentbe, de közös érdekünk, hogy a következő négy évben minél erősebb magyar parlamenti képviseletünk legyen. Az RMDSZ meggyőző, 85 százalékos eredményt ért el ugyan az önkormányzati választásokon, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelnünk a velünk elégedetlenekre, a minket bírálókra, arra a bizonyos 15 százalékra.

            Éppen ezért, tisztelt Elnök Úr, megismétlem ajánlatunkat: az RMDSZ listáin hozzunk létre belső koalíciót. Szövetségünk Állandó Tanácsa a múlt héten olyan jelöltállítási szabályzatot fogadott el, amelyben már tételesen szerepel az esetleges „belső koalíciót” lehetővé tevő rendelkezés.

Elképzelésünk szerint az őszi parlamenti választásokra az RMDSZ listáin az önkormányzati választásokon elért arány szerint biztosítanánk bejutó helyeket MPP-politikusoknak is. Vagyis közös listát hoznánk létre, de mivel a „külső” koalíciót a törvényes küszöb számunkra nem teszi lehetővé, ezek a jelöltek mindenütt az RMDSZ jelével indulnának. Javasolunk ugyanakkor egy „belső koalíciós egyezséget” is, amely egyértelműen tisztázná, hogy a közös listán bejutott MPP-politikusok megőrizhetnék önállóságukat, és csupán a romániai magyarság egységes politikai fellépését érintő kérdésekben kellene közös álláspontot képviselni.

            A megállapodásba bevehetnénk egyébként az európai parlamenti választásokon való közös indulás kérdését is.

 

            Tisztelt Elnök Úr!

            Tudom, hogy ebben a pillanatban látszólag sem én, sem Ön, egyikünk sincs olyan kényszerhelyzetben, hogy egy ilyen megállapodást meg kellene kötnünk. Talán egyedül a Magyar Polgári Párt az, amely egy választási vereség után azonnali esélyt láthat egy ilyen egyezségben. De ez csak a látszat. Az összefogás mindannyiunk közös érdeke. Minden romániai magyaré.

            Várom mielőbbi válaszát.

            Őszinte tisztelettel: MARKÓ BÉLA