Markó Béla szövetségi elnök levele Szász Jenőnek, a Magyar Polgári Párt elnökének

Tisztelt Elnök Úr! Megkaptam levelét, amelyben javasolja, hogy a „két párt megbízottai” találkozzanak. Természetesen lehetséges egy ilyen találkozó, bár ha akadékoskodni akarnék, elmondhatnám Önnek, hogy nincsen itt „két párt”, hanem egy érdekvédelmi szövetség (RMDSZ) és egy nemrég bejegyzett politikai párt (MPP).

Ennél viszont fontosabbnak tartom, hogy Önök is az együttműködést szorgalmazzák. Az együttműködésre vonatkozó nyilvános javaslatunkat mi továbbra is fenntartjuk: a belső koalíció megfelelő megoldás erre, és elégtétellel vettük tudomásul, hogy ezt így értékelte a közvélemény is, a sajtó is, és így nyilatkozott erről az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, amikor bálványosfürdői tárgyalásunk konklúzióit megfogalmazta: „méltányosnak, reális alapokon álló javaslatnak” nevezte ajánlatunkat. Amennyiben a Magyar Polgári Párt vezetősége a Bálványosfürdőn közzétett belső koalíciós javaslatunkat elfogadja, munkatársaink várják Önöket július 25-én, pénteken délelőtt 11 órakor a marosvásárhelyi Bernády Házban, hogy a kialakítandó belső koalíció konkrét részleteit megtárgyaljuk.

Természetesnek tartom, hogy ezen a tárgyaláson az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot is képviselje valaki, hiszen Tőkés Lászlóval egyetértettünk abban, hogy a remélhetőleg kialakuló belső koalíciós megállapodás véglegesítésében és végrehajtásában ők is részt vállalnának. A tárgyalásokkal kapcsolatos egyeztetést részünkről Szepessy László kabinetigazgató végzi.

Tisztelettel: Markó Béla