Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ választási ajánlatáról

Az RMDSZ ajánlata mindenkinek szól: fel kell emelni Erdélyt, fel kell lendíteni a térség gazdaságát, és véghez kell vinni az decentralizációt – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök pénteken, Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ elnöke közölte, a végleges összesítés szerint a Szövetség 10394 jelöltet indít az önkormányzati választásokon, 363 polgármester-jelöltje van, ezek közül 146 személy először száll versenybe ezért a tisztségért. Az RMDSZ-nek egy jó, felkészült önkormányzati csapata van, amely teljesíteni tudja a Szövetség célkitűzéseit – szögezte le. Markó Béla szerint a jelölteknek van mit felmutatni a kampányban, hiszen a kormányzati részvétel és az önkormányzati jelenlét révén az RMDSZ igen nagyszámú fejlesztési programot indított el erdélyi településeken, és ez komoly garanciát jelent arra, hogy a mostani kampányban vállalt célokat is teljesíteni tudja.

Úgy értékelte, a helyhatósági választások ma legalább olyan fontosak, mint a parlamenti választások, egy pártnak ma ugyanolyan fontos nagy súllyal jelen lenni az önkormányzatokban, mint a törvényhozásban. – A már elkezdődött kampány azt is mutatja, hogy az önkormányzatok fontosságát valamennyi román politikai párt felismerte. Ma már nem lehet az önkormányzati választásokat a parlamenti választások bemelegítőjeként tekinteni – mondta a szövetségi elnök.

Kifejtette, a gazdasági, infrastrukturális fejlesztés és a decentralizáció mellett az RMDSZ kiemelt célként kezeli a különböző autonómiaformák megteremtését is. – Autonómia nélkül nem csak Romániában, de az Európai Unióban sem lehet jövőt elképzelni – hangsúlyozta. Az RMDSZ választási ajánlata ugyanakkor nemcsak az erdélyi magyarságnak, hanem mindenkinek szól: ezért is megdöbbentő, hogy 2008-ban, bizonyos román pártok továbbra is az etnikai szavazás fele próbálják irányítani a választói akaratot, és több erdélyi településen, köztük Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen is összefogtak az RMDSZ ellen, nem egy bizonyos jelölt támogatása érdekében, hanem azzal a nyíltan vállalt céllal, hogy „kiüssék” az RMDSZ az önkormányzatokból. – A Szövetség álláspontja az, hogy az etnikai szavazás idejétmúlt jelenség, amelyet meg kell haladni: az RMDSZ a maga részéről arra törekszik, hogy a sajátosan magyar célkitűzések, érdekek hatékony képviselete mellett, polgármesterei, önkormányzati képviselői révén megfelelő megoldásokat kínáljon az egész lakosság számára. Marosvásárhelyen sem a jelenlegi polgármester nemzetiségi hovatartozása miatt van szükség váltásra, hanem éppen azért, mert a városvezető nem az egész lakosság érdekeit képviselte – mutatott rá az RMDSZ elnöke.