Markó Béla: „Egy európai, demokratikus Romániára szavaztam, arra az egyetlen jelöltre, akinek ilyen programja van”

Markó Béla: „Egy európai, demokratikus Romániára szavaztam, arra az egyetlen jelöltre, akinek ilyen programja van”
„Egy olyan Romániára szavaztam, amely európai, demokratikus módon, egyenlő esélyeket biztosít minden állampolgára és az országban élő minden közösség számára, és amely lehetővé teszi, hogy ezek a közösségek szabadon érvényesíthessék a nyelvüket, a kultúrájukat. Én arra a jelöltre szavaztam, akinek volt és van egy ilyen programja. Gyakorlatilag az egyetlen jelötre, aki tulajdonképpen programot mutatott fel a kampányban” – nyilatkozta Markó Béla, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője vasárnap azt követően, hogy leadta szavazatát az államelnökválasztás első fordulójában. A Szövetség volt elnöke reggel 9,30-kor szavazott a Maros megyei Marosszentkirályon.

Markó Béla úgy értékelte, a választási kampány sok szempontból rendkívül kiábrándító volt, a jelöltek nem voltak képesek egy saját programot, egy saját víziót felmutatni azzal kapcsolatosan, hogy ők milyennek szeretnék látni ezt a országot a jövőben. – Egy kivétellel, és nyilván én erre szavaztam – tette hozzá.
„Egy ilyen sokszínű országban, mint Románia, rendkívül fontos, hogy olyan elnöke legyen, aki képes egyensúlyt teremteni a társadalom különböző rétegei, áramlatai, a különböző ideológiák, a különböző etnikai csoportok között is. Itt valóban egy államférfira van szükség: azt szokás mondani, hogy egy politikus és egy államférfi között az a különbség, hogy a politikus a következő választásokra gondol, amikor valamit is tesz, az államférfi pedig a jövő nemzedékekre. Nos, nekünk végre egy olyan elnök kellene, aki képes a következő nemzedékekre is gondolni, nemcsak a következő választásokra” – összegzett Markó Béla.