Markó Béla: a Sapientia akkreditációja nem született volna meg az RMDSZ politikai támogatása nélkül

Markó Béla: a Sapientia akkreditációja nem született volna meg az RMDSZ politikai támogatása nélkül
– A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációjához, ahogyan az intézmény létrehozásánál is, mindvégig szükség volt az RMDSZ politikai támogatására.

Aki azt mondja, hogy nem fontos a parlamenti és kormányzati jelenlét, az tulajdonképpen rosszat kíván az erdélyi magyarságnak, hiszen ha például nem vagyunk ott a parlamentben és a kormányban, az egyetemi akkreditáció – bármennyire méltányos elvárás is – nem hogy későn, de sohanapján sem született volna meg – jelentette ki Markó Béla pénteken, az Erdélyi Magyar Televízióban (ETV). A miniszterelnök-helyettes az egyetem akkreditációjának előzményeiről, a sok éves politikai erőfeszítésekről beszélt a „Többszemközt” című vitaműsorban.

 

A miniszterelnök-helyettes jelentős döntésnek nevezte azt, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt a magyar kormány és az országgyűlés meghozta a döntését egy romániai magyar egyetem létrehozásáról. Az akkreditáció megszerzése nyomán megszűnt a bizonytalanság, az ideiglenesség, és ennek köszönhetően ma egy stabil magyar egyetemről lehet beszélni, amely immár képes nyugodtan, távlatosan tervezni a jövőt illetően. A politikus ugyanakkor rámutatott arra, hogy a magánegyetem akkreditációja „nem teszi semmissé azt az igényünket, hogy az állami egyetemi oktatáson belül minél nagyobb kört biztosítsunk a magyar egyetemi oktatásnak. Ez a magánegyetem tulajdonképpen kiegészíti azt, ami van az állami egyetemi oktatásban, pótolja azt, ami nincsen, de nekünk a fő küzdelmünk továbbra is azért van, hogy Kolozsváron, Marosvásárhelyen továbbra is legyen állami magyar egyetemi oktatás, és legyenek megfelelő önálló egységek ennek megvalósítására” – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.

Leszögezte: az akkreditáció megszerzéséhez mindvégig kellett az RMDSZ politikai támogatása. „Már a létrehozását és az ehhez szükséges támogatást is politikai szinten tárgyaltuk végig az akkori magyar kormánnyal. Szükség volt erre, amikor az ideiglenes működési engedélyt meg kellett szerezni, és akkor is, amikor egy viszonylag hosszú folyamat végpontjaként az akkreditációt meg kellett szerezni ennek az egyetemnek, beleértve a parlamenti szavazást is. (…) Nem az lenne a természetes állapot, hogy köszöngessük egymásnak az eredményes munkát, itt egyszerűen azt kellene elfogadni, hogy az RMDSZ az erdélyi magyarságnak az a politikai érdekképviselete, amely ezeket a dolgokat végig tudja vinni, meg tudja oldani, és nem letagadni azt, hogy ezt az RMDSZ csinálta. A szövetség nem egy, az erdélyi magyarságtól különálló szervezet, bármennyire is ezt szeretnék egyesek bizonygatni, hanem a mi közös érdekvédelmi szervezetünk – szögezte le a miniszterelnök-helyettes, aki szerint Romániában számos példa akad arra, hogy politikai akarat híján törvénytervezeteket hónapokig, akár évekig is elfektetnek bizonyos fiókokban. „Meg kell mondanom, hogy a Sapientia akkreditációja nemcsak parlamenti döntést, hanem kormánydöntést is igényelt. Hiszen ez úgy működik, hogy miután megvan a szakmai felmérés, a minisztérium beterjeszt egy törvénytervezetet a kormánynak, a kormány ezt elfogadja és átküldi a Parlamentnek. Amíg nincsen egy ilyen kormány által elfogadott törvénytervezet, addig állna az akkreditációs folyamat, és jó romániai szokás szerint erre nincs határidő: ezt lehet a fiókban tartani hónapokig, két évig, három évig, öt évig, sok ilyen példa van. Ahhoz, hogy a minisztérium kidolgozzon egy ilyen törvénytervezetet és utána, hogy a kormány elfogadja, ehhez ott kellett lenni a kormányban. Én magam tudom, hogy mennyit szekáltam a tanügyminisztériumot, amíg meglett ez a törvénytervezet. Persze, most azt hallom – mert savanyú a szőlő –, hogy milyen későn lett meg: hát, ha nem vagyunk ott, akkor nem hogy ilyen későn, de sohanapján sem lett volna meg – hangsúlyozta Markó Béla miniszterelnök-helyettes az ETV-ben.