Markó Béla a 2-es számú választókerület szenátorjelöltje

Markó Béla a 2-es számú választókerület szenátorjelöltje
Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke indul a Nyárád-, Küküllő- és Marosmentét magába foglaló 2-es számú Maros megyei választókerület szenátori tisztségéért.

 

Ez a döntés fontos az említett Maros megyei régiók számára, a volt miniszterelnök-helyettes ugyanis az elmúlt négy évben is eredményesen képviselte a térség érdekeit a parlamentben. Az elmúlt négy év a gazdasági válság dacára meghatározó volt az itteni községek, falvak fejlődése szempontjából: erős parlamenti és kormányzati jelenléte révén ugyanis az RMDSZ ugyanis számos alkalommal jelentős összegű kormánytámogatásban részesítette a régiót. Szovátától Erdőszentgyörgyig, Gyulakutától Nagyernyéig utakat korszerűsítettek, gáz, víz és villanyhálózatot fejlesztettek, iskolákat, óvodákat, művelődési otthonokat és templomokat újítottak fel. Csak Maros megyébe közel 6.000.000 új lej értékű támogatás érkezett magyar műemlékek felújítására, a kulturális rendezvények, kiadványok támogatására, óvodák, iskolák fejlesztésére pedig 8,500,000 lejt szerzett az RMDSZ, és további jelentős kormánytámogatások érkeztek utak, víz- és csatornarendszer kiépítésére is. Az elmúlt években húsznál több Maros megyei magyar egyházi ingatlan került vissza véglegesen jogos tulajdonosaihoz.

A térség számára alapvetően fontos, hogy ebben a választókerületben indul szenátori tisztségért Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, a két képviselői mandátumért pedig Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, valamint Kelemen Atilla, a Szövetség Maros megyei elnöke, hiszen ez garancia arra, hogy az RMDSZ továbbra is hatékonyan fogja képviselni a térség érdekeit. Az RMDSZ jelöltjei nagy tapasztalattal és befolyással bírnak a romániai politikai életben, és az elmúlt években bebizonyosodott, hogy ez milyen sokat számít a helyi közösségek gondjainak megoldásában.

A Maros megyei 2-es szenátori választókerülethez tartozó városok és községek a következők: Szováta, Sóvárad, Kibéd, Makfalva, Erdőszentgyörgy, Gyulakuta, Székelyvécke, Nyárádgálfalva, Nyárádszereda, Havad, Székelybere, Nyárádmagyarós, Csíkfalva, Székelyhódos, Nyárádremete, Koronka, Jedd, Marosszentgyörgy, Nagyernye, Lukafalva, Nyárádkarácson, Ákosfalva, Backamadaras, Kerelőszentpál, Nyárádtő, Maroskeresztúr, Marosszentkirály, Mezőpanit, Marosszentanna, Mezőmadaras, Mezősámsond, Vajdaszentivány, Mezőcsávás, Marossárpatak, Gernyeszeg.