Markó: Az RMDSZ-nek százszázalékos egységre kell törekednie

Markó: Az RMDSZ-nek százszázalékos egységre kell törekednie
A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) százszázalékos egységre kell törekednie a romániai magyarságon belül, nem szabad “túlünnepelnie” magát a helyhatósági választásokon elért eredmények miatt – egyebek között ezt a gondolatot fejtette ki szerdán Markó Béla, a szövetség elnöke a tusnádfürdői EU-táborban.

Nem szabad túlünnepelni magunkat azzal, hogy az RMDSZ 85 százalékot ért el, míg a Magyar Polgári Párt (MPP) csak 15-öt, hanem oda kell figyelnünk arra a 15 százalék elégedetlen szavazóra, és százszázalékos egységre kell törekednünk, mert csak így tudjuk hatékonyan képviselni kisebbségi helyzetből az erdélyi magyarságot” – hangsúlyozta a politikus. Az MPP által szerzett 15 százalék azt jelenti, hogy vannak gondok, szembe kell nézni velük, és megoldásokat kell keresni, de azt is jelenti, hogy nem lett kétpólusú az erdélyi magyar közélet – mondta. A szövetség nem a parlamentbe való bejutás kényszere miatt keresi az együttműködést az MPP-vel, hanem azért, hogy minél erősebb parlamenti képviselete legyen az erdélyi magyarságnak – fogalmazott Markó.  
Hangsúlyozta: az egységes érdekképviseletben, a szövetség céljai tekintetében, valamint az RMDSZ sajátos szerkezetében egyaránt folytonosság tapasztalható. Ezzel párhuzamosan folyamatosan zajlik a reform, a megújulás a szervezetben, teret kapnak a fiatal politikusok – tette hozzá.
Markó szerint az RMDSZ programjának két alappillére a modernizáció és az autonómia, de – fűzte hozzá – ezt csak munkával és nem csodavárással lehet elérni.