Marius Nica: Románia az európai alapok 5%-át hívja le év végéig

Marius Nica
Marius Nica
Románia az Európai Uniós alapok 5%-os abszorpciójával zárja az idei évet, amely 1,23 milliárd eurónak felel meg, nyilatkozta csütörtökön Marius Nica európai alapokért felelős miniszter.

“Románia 5 százalékos abszorpcióval zárja az idei évet. Az Európai Bizottság december 31-éig folyósítja az összegeket, amelyeket kértünk Brüsszeltől. Ez egy kielégítő eredmény, ha a 2016-os évet vesszük figyelembe. Év végéig elérhetjük az 1,24 milliárd eurót. Az eredmény azonban nem kielégítő számunkra 2018-ra tekintve. Összességében, a közös agrárpolitikával együtt év végéig 10 százalékos abszorpciós rátáról beszélhetünk” – mondta Nica. A miniszter elmondta, az Európai Bizottság által ismertetett 1,1%-os arány az augusztusi eredményeket mutatja.

Románia az aktuális, 2014-2020-as költségvetési ciklusban a rendelkezésre álló összegek 1,1 százalékát költötte el, 400,4 millió eurót, miközben Bulgária és Lengyelország a rendelkezésükre álló támogatások 7,5% és 6,5 százalékát költötték el – írta az EB az AGERPRES hírügynökség kérésére.
Románia a legtöbb pénzt az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül költötte el, 241,9 millió eurót.

www.agerpres.ro