Máris dinnyedömping Nagyváradon

Máris dinnyedömping Nagyváradon
Nagyvárad – Megjelentek Nagyvárad utcáin, piacain a görög- és sárgadinnye árusok. Az Aradi út végén, ott ahol jelenleg a körforgalmat építik, az ócska piacnál és az Emanuel baptista templomnál is leparkolt egy-egy autó és szépen kitették a földre és elrendezték a kétfajta dinnyét.

A templomnál kitett áru mellett egy kempingszéken űlő menyecske kérdésemre válaszolva elmondja, hogy a görögdinnyének két lej kilója, a sárgadinnyét pedig darabra adja, annak ára öt lej. Noha mezőgazdasági téren járatlan vagyok, de úgy emlékszem, hogy az idén mintha korábban jelent volna meg a dinnye a városban. A fiatalasszony igazat ad nekem, mondván, hogy az idén hamarabb megért a dinnye, de ez még csak a töredéke annak a termésnek, ami még csak ezután fog megérni – teszi hozzá.
Kemény világ
Az Őssi piacon külön részleget alakítottak ki a dinnyeárusok számára. Egy Bihar megyei termelő elmondta, hogy most a melegházban termesztett dinnyéket hozta eladásra, majd a hó végén kerül a piacra a napon érlelt termés. Azon kívül, hogy a görögdinnye kilója 2 lej, a sárgadinnyéé három lej, többet nem hajlandó elárulni, így egy másik dinnyehegyhez fordulok, ahol két asszonyság és egy fiatal fiú várja a vevőket. Szóba elegyedek velük és kiderül, hogy ők nem bihariak, hanem Olténiából jöttek, az árvízsúlytotta Bechet településről és ők már szivesen beszélnek. Kiderült, hogy már évek óta ide járnak dinnyét árulni, és az elmúlt években elég jól ment az üzlet, de ez most változott. Mikor azt kérdezem, hogy miért éppen Nagyváradra jönnek, a két asszony egyszerre beszélve válaszol: „hogy el tudjuk adni a termést. De nehezen megy. Nálunk Olténiában sok a termelő, így otthon nem tudjuk eladni a dinnyét, muszáj a városokba menni. Itt a piacon két lejért adjuk a dinnye kilóját, háromért pedig a sárgadinnye kilóját, de ha azt mondjuk, hogy egy ötvenért adjuk, azonnal jönnek a többiek azzal, hogy rontjuk az üzletüket és azzal fenyegetőznek, hogy megvernek” – panaszkodnak. „Senki sem avatkozik itt bele semmibe”, mondja az idősebbik, amikor arról kérdezem őket, hogy kihez fordulhatnak itt a piacon a problémáikkal. Ha ők nem is, a piac üzemeltetőinek képviselője minden nap elkéri tőlük a három lejt, ami a mérleg bérleti díja. Az asszonyságok nagyon kedélyesen beszélnek, de amit mondanak, az nem rózsás helyzetről tanúskodik: „naponta tizenöt lejt fizetünk ezért a kis helyért, hogy árulhassuk a dinnyét, három lej a mérleg ára. Aztán attól függően, hogy sikerül a dinnyét eladni, úgy fizetünk egy sofőrt aki hetente vagy kéthetente lemegy Bechetbe, hogy új árut hozzon. Legalább másfél hónapot töltünk itt, míg el tudjuk adni az árut, és a végén alig maradunk valamivel. Jó, ha a bankkölcsönt vissza tudjuk fizetni” – összegzi a helyzetet a fiatalabbik.