Marian Burcea CNAS-elnök és további 13 személy ellen vizsgálódik a DNA – FRISSÍTETT

Akt.:
Marian Burcea
Marian Burcea
Őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a CNAS elnökét. Marian Burcea a gyanú szerint illegálisan térítette meg bizonyos orvosi szolgáltatások ellenértékét – erősítette meg péntek reggel az AGERPRES hírügynökségnek a DNA sajtóirodája.

FRISSÍTÉS: Mihai Tudose miniszterelnök Răzvan Teohari Vulcănescut hatalmazta fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) vezetésére, nyilatkozták hivatalos források az AGERPRES hírügynökségnek.
Vulcănescu a CNAS alelnöke.
Az idézett források szerint a döntés azután született, hogy Mihai Tudose miniszterelnök menesztette tisztségéből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökét, Marian Burceát.

Az ügy kapcsán további 13 személyt is őrizetbe vettek. A DNA közleménye szerint a 14 gyanúsított előzetes letartóztatását kéri a vádhatóság a Bukaresti Ítélőtáblától.
A CNAS elnökét, valamint a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár (CASMB) elnökét, Ovidiu Munteanut és ugyanazon intézmény igazgatóját, Ion-Răzvan Geambaşut a két biztosítási pénztár más, magas beosztású vezetőivel együtt szervezett bűnözői csoport létrehozásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják.
Ugyanakkor a két pénztár több alkalmazottja ellen is vizsgálódik a DNA, akiket azzal gyanúsít, hogy folytatólagosan vállaltak csalásban való bűnrészességet, bűnözői csoportban vettek részt, adatokat hamisítottak meg és nem nyilvános adatokat szolgáltattak ki illetéktelen személyeknek. Folytatólagosan elkövetett csalás gyanúja miatt cégek, egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok képviselői, valamint egy ügyvéd ellen is vizsgálatot indított a DNA.
A vádhatóság szerint a 14 gyanúsított 13.189.553,76 lejjel, azaz körülbelül hárommillió euróval károsította meg a CASMB-t 2016 januárja és 2017 augusztusa között oly módon, hogy otthoni beteggondozással járó költségeket térítettek meg a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából fiktív pácienseknek, hamisított beteglapok alapján. A törvénytelenségre a CASMB alkalmazottainak bevonásával, a CASMB és a CNAS egyes vezetőinek védelme alatt kerülhetett sor.
A DNA szerint arra is volt példa, hogy a fiktív dossziékat előnyben részesítették azon betegekéhez képest, akiknek valóban otthoni beteggondozásra volt szükségük.

www.agerpres.ro