Margittán jártak az EU-képviselőjelöltek

Margittán jártak az EU-képviselőjelöltek
Bihar megye – Margittára látogatott az RMDSZ három EU-képviselőjelöltje, Biró Rozália, Sógor Csaba és Winkler Gyula. A lakossági fórumra a Polgármesteri Hivatal termében került sor, s igen nagy érdeklődésnek örvendett.

A terem zsúfolásig megtelt, a benne lévő ülőhelyek kevésnek bizonyultak, sokan állva hallgatták végig a jelöltek bemutatkozó beszédeit, célkitűzéseit. Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke nyitotta meg a találkozót, arra biztatva a jelenlévőket, hogy az elhangzott beszédek után kérdezzenek bátran bármiről, olyanról is, amiről máskor nem kérdeznének. A csapat őszinte és nyitott minden témában. Elsőként Biró Rozália kapott szót, akinek sikeres tevékenységét ismerik és becsülik a margittaiak. Beszélt az adódó lehetőségről, a feladatokról, és a döntés történelmi jelentőségére hívta fel a fórum résztvevőinek figyelmét. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ eddig is sok eredményt ért el, természetesen csapatmunkában – ezekre példákat is felsorolt –, az EU-parlamenti képviselet pedig lehetőséget ad azoknak a feladatoknak a megoldására, melyeket eddig nem tudtak kivitelezni.

Három régióban

Sógor Csaba szerint 2008 után a román parlamentben a magyarság számára valószínűleg kedvezőtlenebb „időjárás” következik, és akkor még nagyobb súlya lesz az EU-parlamenti és az önkormányzati képviseleteknek. „Addig leszünk erősek, ameddig össze tudunk fogni, együtt a három régióban élő magyarság, és közösen figyelünk egymás gondjaira.” Felhívta a figyelmet, hogy az EU parlamentjében még 800 szakértői helyet is be kell tölteni, ahova az RMDSZ csapata szintén felkészült és megbízható jelölteket tud delegálni.  Winkler Gyula a régiók fontosságáról beszélt. Az elvágott szálak nemcsak érzelmileg, gazdaságilag is visszavetették a térségeket. Például Bihar térséget is. Most jött el a lehetőség a szálak újrafonására. Akkor lesz újra egységes és gazdaságilag erős a régió. Az épülő autópálya most kellemetlenségeket okoz, de távlatokban nagy a gyakorlati haszna, hiszen összeköti a régiókat egymással, elősegítve a gazdaság vérkeringését. A kampány jelszava, az „Új honfoglalás”, azokat a megvalósításokat és eredményeket jelenti, amiket eddig elértünk, és ezután fogunk elérni. Az előadók felhívták a figyelmet, hogy a valamivel több mint 6%-nyi magyar szavazóréteg nehezen fog tudni több mint 8%-ot produkálni, ezért a megosztottság komoly veszélyt jelenthet. Bíznak a magyar emberek józan eszében, akik szükség esetén mindig tudták, mit kell tenniük, hogyan kell szavazniuk. A jelen helyzetben az RMDSZ csapata az, mely érdemben képviselheti közösségünk érdekeit az EU-parlamentben.

 A fórumnak külön eleganciát adott a pozitív beállítottság. A több mint egyórás találkozón egyetlen rossz szó sem hangzott el a rivális független jelöltről, Tőkés László püspökről. A csapat példát mutatott arról, hogyan kell európai módon kampányt rendezni. A beszélgetés után a jelöltek fákat ültettek a Polgármesteri Hivatal parkjában. A találkozó korrektségét a hozzászólók is nagyra becsülték, méltatták. Ha előre akarunk jutni, nem egymással szemben, hanem egymás mellett kell egy irányban haladnunk. Csak így tudjuk közösségünk jobb jövőjét biztosítani.

Szőke Ferenc