Margittai Városnapok sporttal, tánccal, zenével

A Gyöngyvetők Néptánccsoport nagyobb korosztálya is fellépett a Margittai Városnapokon
A Gyöngyvetők Néptánccsoport nagyobb korosztálya is fellépett a Margittai Városnapokon
Idén háromnapos volt Margitta megyei jogú város ünnepe, mely több helyszínen zajlott. A szervezési munkát a TopFest rendezvényszervező cégnek adták át, mely biztosította a szabadtéri színpadot és a hangosítást is. A fellépőket is ők hívták meg, a Polgármesteri Hivatallal történő egyeztetés után, mely a rendezvény fő támogatja.

Ezen túl a Polgármesteri Hivatal, a Helyi Tanács a Művelődési Ház is szervezett programokat, melyeket szintén a szabadtéri színpadon mutattak be. A sportprogramoknak pedig a teniszpálya és a sportcsarnok adott otthont. A teniszverseny már pénteken reggel elkezdődött és vasárnap ért véget. A hivatalos megnyitót és az ünnepi beszédeket péntek délutánra időzítették. Ezen jelen voltak Margitta város testvérvárosainak – Berettyóújfalu, Kiskőrös –, valamint a magyarországi baráti település, Hajdúbagos küldöttjei is. Megyei szintről Cseke Attila megyei RMDSZ elnök/szenátor, Florin Bodog szenátor, Dumitru Gherman képviselő és Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke tisztelte meg jelenlétével a város ünnepének megnyitóját. A környékbeli baráti települések polgármesterei, valamint Dr. Pete István, volt szenátor is jelen voltak.

Színes programok

Elsőként Pocsaly Zoltán polgármester mondott köszöntő beszédet. Mivel a városnapja a szórakozásról szól, vezetője humorral fűszerezett kétnyelvű megnyitó beszédet mondott, majd tartalmas jó szórakozást kívánt mindenkinek. Köszöntötte a részvevőket a város alpolgármestere, Ioan Lazăr is. Cseke Attila kétnyelvű beszéddel köszöntötte szülővárosának lakóit. Hangsúlyozta, hogy mindig örömmel jön haza és örömmel látja azt, hogy a város ünnepére eljönnek a testvérvárosok küldöttségei és a környező települések vezető emberei is. Annak is örül, mondta, hogy: „Margittán a fontos és döntő kérdésekben mindig egyetértés van, politikai színeződéstől függetlenül”. A megnyitó után a szabadtéri színpadot a néptáncegyüttesek vették birtokba késő estig, amikor DJ Evga és DJ Preda közreműködésével a szabadtéri diszkó zárta a programok sorát ezen a helyszínen. A város egyik rendezvénytermében protokollvacsorán látták vendégül a külföldi küldöttségek tagjait, a helyi szervezőket, valamint az intézmények, egyházak és civil szervezetek vezetőit. Ennek keretében fellépett a Gyöngyvetők Néptánccsoport és a román néptánccsoport is, igen nagy sikert aratva. A szórakozáson túl az összejövetel az ismerkedés célját is szolgálta.

Szombaton, a teniszpályán folytatódott a seregszemle, az O. Goga Főgimnázium melletti sportcsarnokban pedig asztalitenisz versenyen mérték össze tehetségüket a fiatalok, 9-13 éves korig. A versenyszervezők Ionescu Mihai és Duka Péter voltak. Sok tehetséges fiatal jelentkezett, ezét színvonalas, nagyszerű és szoros versenyeknek lehettünk tanúi. A 6-7 évesek csoportjában Vlaicu Mara, Strava Andrei és Corpaș Sofia bizonyultak a legjobbaknak. A 9-10 éves fiúknál: Dragoș Denis, Kovács Dávid-István és Bisztrán Alex, a lányoknál pedig Rațiu Sorana, Silaghi Karina és Chisăliță Diana voltak a legügyesebbek. A 11-12 évesek között Vas Kristóf, Halász Mátyás és Filip Dragoș ért el jó helyezéseket. A 13+ korcsoportban: Kovács Olivér, Szabó Darius és Ionescu David voltak a mezőny legjobbjai. A versenyen szatmári gyerekek is részt vettek, de ennek ellenére mindegyik korcsoportban volt margittai dobogós. A szabadtéri színpadon és az előtte levő téren a szebeni Bridge Teatre tagjai szórakoztatták a gyerekeket. Az időnként interaktív műsor jó szórakozást nyújtott gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek egyaránt. Délután ez a helyszín a könnyűzenei műsoroknak adott otthont. Este lépett színre a margittai Clevers moderntánccsoport, melynek koreográfusa: Pasan Simon Noémi. Őket a szintén margittai DETOX rock együttes követte. Tagjai: Pop Teofil, Pap Arnold, Costa Attila, Pap Nándi, Tatár Atilla és Antal Patrik-Adrián. A fellépők sorát, a sztárvendég, a magyarországi Piramis zenekar zárta. Koncertjükre teljesen megtelt a főutca színpadhoz közeli része. Becslések szerint több mint ezer néző szórakozott együtt. A műsorvezetői feladatot Demeter Veronica, a művelődési ház igazgatója és Demián Zsolt, körzeti RMDSZ elnök vállalta Magára. Utóbbi mondott köszönetet az együttesnek a nagyszerű koncertért. A vasárnapi eseményekre visszatérünk.
Z_5_Koncert_15 K
Harmadik nap

Az igen sikeres rendezvény harmadik napján is több helyszínen voltak programok. A templomokban, felekezetek szerint, az istentisztelet keretében emlékeztek meg a város ünnepéről. A szabadtéri színpadon a délután folyamán a művelődési ház által szervezett műsorok zajlottak.
A sportcsarnokban folytatódott az asztalitenisz verseny, melyen ezen a napon a felnőttek mérték össze ügyességüket. Mind a hölgyek, mind a férfiak esetében szépszámú jelentkező volt, a lelátóról is sokan követték figyelemmel a mérkőzések kimenetelét. Kemény küzdelem után a hölgyeknél a következő sorrend alakult ki: 1. Mákszem Mónika, 2. Vas Andrea, 3. Mészáros Marinela. A férfiaknál: 1. dr. Sarca Ovidiu, 2. Moldvai Ottó, 3. Moka Gyula. A vigaszágon: 1. Duka Péter, 2. Fritea Raul, 3. Helmeczi László. A győztesek okleveleket és kupákat kaptak, melyeket a főszervezők adtak át. A Polgármesteri Hivatal melletti parkban a nagyváradi Redpoint Sportklub interaktív íjászbemutatót tartott. Felügyelettel bárki kipróbálhatta íjásztehetségét. A klub vezetője, Mircea Stroe elmondta, hogy idén lesznek tíz évesek, mely során igen sok településen bemutatkoztak és szívesen létrehoznak fiókszervezeteket más településeken is. Ha Margittán igény lesz erre, megoldható.

Liturgikus kincsek

A katolikus egyház is hozzájárult a városnapi programok bővítéséhez. Az Árpád-házi Szent Margit templomban Lakatos Attila gyűjteményvezető tartott előadást Liturgikus kincsek a nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében címmel. Sokan voltak kíváncsiak az előadásra, melynek keretében bemutatásra kerültek azok a kegytárgyak, melyeknek nagy részét elhurcolták a világégések során. Jobb esetben képek, vagy rajzok maradtak róluk. A bevezetőben Tóth Attila Levente plébános köszöntötte az előadót és mondott köszönetet áldásos munkájáért. Bemutatta azt a tavaly megjelent katalógust is, mely képekkel illusztrálva mutatja be az egyházmegye kincseit. Magával hozott példányokat, melyek megvásárolhatók voltak. A bemutató egyháztörténelmi adatokat is tisztázott.

A szabadtéri színpadon a délután folyamán a művelődési ház által szervezett műsorok zajlottak. A folklór-összeállításban magyar és román néptáncokat láthattunk, népdalok hangzottak el. Ebben a blokkban igen nagy nézettségnek örvendett a Gyöngyvetők néptánccsoport, melynek vezetői Deák Andrea és Juhos Márta pedagógusok/néptáncoktatók. Jelen alkalommal mindhárom csoport – kicsi, középső, nagy – fellépett és dunántúli, szatmári, marosszéki, rábaközi és moldvai táncokat mutattak be. Utánuk ugyanitt tartotta látványos bemutatóját a Good Dragon Karate Sportklub is, melynek vezetőedzője Takács Mihály.

Könyvbemutató

Könyvbemutató is színesítette a város ünnepét, melynek a Dr. Pop Mircea Városi Kórház konferenciaterme adott otthont. Dr. Szabó József újszülöttgyógyász/néprajzkutató: Az ismeretlen Érmellék című kötete került bemutatásra. Elsőként Bradács Aliz kórházmenedzser köszöntötte a szerzőt, a kiadó képviselőjét, Dukrét Gézát, a könyv méltatóját Cseke Attila megyei RMDSZ-elnököt/szenátort és a hallgatóságot. A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) elnöke, Dukrét Géza hangsúlyozta, hogy számukra minden könyvbemutató ünnep, mert ismeretekkel bővülünk, és jobban megismerjük szülőföldünket. A PBMET idén lett 25 éves, melynek tiszteletére kiadtak egy évkönyvet is. Ez idő alatt 109 kötetet adtak ki, beleértve a most bemutatottat. Dr. Szabó József a Társaság idei konferenciáján megkapta a Fényes Elek-díjat. A kötetet Cseke Attila méltatta, részletesen, fejezetekre lebontva, felkeltve az olvasói érdeklődést, de „nem lőtte le a poénokat”. A kötet, mint megtudtuk, több mint 360 oldalas, 1034 lábjegyzettel, és mintegy 270 darab CD-mellékletre elhelyezett képpel, térképrészlettel illusztrálja mondanivalóját. Magas szintű technikai kivitelezése a Vojticsek házaspár hozzáértését dicséri. Érdekes, tartalmas olvasmány, érdemes gazdagítani vele könyvtárunkat. Nagyváradon a Garasos híd melletti könyvüzletben, Margittán pedig az RMDSZ-székházban lévő könyvüzletben vásárolható meg.

file7219zig1g37eqipmbsm

Koncertek

Este a szabadtéri színpadon könnyűzenei koncertek szórakoztatták a nagyérdeműt. Mint mindig, idén is ezeknek volt a legnagyobb néző/hallgató száma. Már Daróczi Carmen koncertjén is megtelt a színpad előtti tér, mely a sztárvendég, Mohácsi Brigitta esetében tovább fokozódott. Ekkor már több mint ezer fő hallgatta és énekelte együtt az ismertebb melódiákat az előadóval. Igen sokan érkeztek más településekről is. Az estet az igen látványos és igényesen szerkesztett tűzijáték zárta. A fellépőkön túl a fiatalabb korosztályt mindhárom napon vidámpark is várta, az ételről, italról pedig a lacikonyhák gondoskodtak. Az eső is várt hétfőig, így semmi nem zavarta meg a programokat.

Szőke Ferenc