ERDON Helyi hírek

2010.01.31. 15:55

A dzsessz nagykövete zongorázott Váradon

<p>Nagyvárad - Szakcsi Lakatos Béla péntek esti fellépésével megkezdődött a váradi Posticum központ tíz éves fennállásának jubileumi rendezvénysorozata.</p>

Fennállásának tíz éves jubileumát méltó rendezvénnyel ünnepelte a nagyváradi Posticum központ, ugyanis nem mást hívott meg muzsikálni pénteken este, mint a dzsesszvilágban világhírű, Liszt- és Kossuth díjas Szakcsi Lakatos Béla zongoraművészt. A koncert elején a művész bevallotta, hogy most van harmadszor Romániában, de mivel Nagyváradon azelőtt sohasem járt, és hogy emiatt ne érezze magát egyedül, ezért az eredetileg szólóestre tervezett koncertjére két muzsikustársat is magával hívta: a már-már tiszteletbeli váradinak számító Balázs Elemér dobost, és a fiatal kora ellenére máris nemzetközi rangú bőgőst Lakatos Pecek Krisztiánt. A nagyváradi közönség kitett magáért, úgyhogy bízhatunk abban, hogy a fogadtatáson nem múlott az, hogy Szakcsi Lakatos Béla jól érezze magát a Sebes-Körös parti városban. Sokan eljöttek a Posticum dzsesszföldjére meghallgatni a triót, és a közönség soraiban nem kevés román szót hallottam, ami jelzi, hogy a jó, igényes zenének nincsenek nyelvi, kulturális határai.
Az elhangzott muzsikáról nehéz írnia a dzsessz műfajában kiemelten járatlan tudósítónak, annyit azonban botfüllel is meg lehetett állapítani, hogy a három muzsikus olyan könnyedén kezelte hangszerét, mint amilyen könnyedén lelegeznek. Mivel nem szólóestről volt szó, ezért Szakcsi Lakatos Béla engedte kibontakozni zenésztársait is, tág improvizációs teret engedve mind Balázs Elemérnek mind Lakatos Pecek Krisztiánnak, akik éltek is a lehetőséggel legjobb tudásuk szerint. Az a tudás pedig még a legvájtfülübbeket is meggyőzhette arról, hogy nem hiába jöttek el a Posticumba. Az első rész ráadásában Szakcsi Lakatos Béla eljátszott egy zongorára írt saját kompozíciót: a szerelemről szóló mű megszeppentő szépsége átvezetett egy másik hangulatvilágba az addigi lüktető, lendületes dzsesszmiliőből. Szünet után ott folytatták, ahol abbahagyták: a zenészek improvizációi folyamatosan ovációra és tapsra késztették a  közönséget, mely egy újabb emlékezetes koncerttel lett gazdagabb a Posticum jóvoltából.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!