Margitta: újabb mondvacsinált kifogás

A PNL hiányosan volt jelen és érthetetlenül szavazott
A PNL hiányosan volt jelen és érthetetlenül szavazott
A margittai Helyi Tanács június 29-i ülésén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciója hozta a formáját és a magyar iskola számára elengedhetetlenül szükséges telek kisajátításával kapcsolatban ismét testületileg tartózkodott. Magyarán szólva ez nemet jelent.

Mivel kétharmados beleegyezés szükséges, így ismét elérték, hogy az RMDSZ javaslat nem ment át az ülésen. Első alkalommal (lapunkban beszámoltunk róla) arra hivatkoztak, hogy későn kapták meg az ülés anyagát. Az igaz, hogy a megszokottnál későbben ért el minden önkormányzati képviselőhöz az ülés dokumentációs anyaga, de az is, hogy a kisajátítás már évek óta téma, melyre a PNL előző frakciója elvileg már rá is bólintott. Akkor még hiányzott a pénz, mely mostanra megoldódott. Jelenleg – az új kedvező felértékelésnek köszönhetően – az e célra elkülönített összeg harmadából meg tudnák vásárolni. Az önkormányzat gazdagodna egy értékes területtel úgy, hogy nem kellene saját pénzéből költenie, mivel a Megyei Tanács annyi pénzt utalt át, hogy még abból is megmaradna egy jelentős összeg. Ha nem költik el, akkor az összeget vissza kell utalni. Ezért aztán végképp érthetetlen a liberálisok városvagyon ellenes viselkedése. Valószínűleg sokat gondoskodtak – most volt rá idejük bőven – azon, hogy milyen kifogást emeljenek, mégsem sikerült talpraesettet találni. Arra hivatkoztak, hogy a kisajátítás sértené a személyes vagyoni jogokat. Ez azért áll igen gyenge lábon, mivel a terület évek óta kihasználatlanul áll, ráadásul eladó. Mivel a két iskolaépület „ollójában van”, más vevőt nem találnak rá. Az iskolának és a telektulajdonosnak egyaránt a kisajátítás lenne a kedvező megoldás. A tulajdonost ezáltal nem védik, hanem büntetik. Büntetik továbbá a magyar iskola diákjait, akik nem tehetnek arról, hogy egy párt régi sérelmeit ilyen módon vetíti a város adófizető lakóira. Az ülés után Árkosi Antal helyi és Demián Zsolt körzeti elnök számolt be a történtekről

Szükség van a területre

Árkosi Antal helyi elnök/frakcióvezető elmondta, hogy felszólalásában megkérte a PNL-frakciót, hogy támogassa a város magyar diákjainak ügyét. Elismerte, hogy a múlt alkalommal egy kicsit késett a napirendi pont anyagának elküldése, melyért elnézést kért. Kiemelte továbbá, hogy országunkban etnikumtól függetlenül minden gyermeknek joga van a kedvező körülmények közötti tanuláshoz. Ehhez erre a területre szükség van. Felhívta a figyelmét az önkormányzati képviselőknek, hogy esküjükben azt fogadták, hogy a város és lakosainak javát fogják szolgálni. Aki nem ezt teszi, annak el kell számolnia elsősorban saját lelkiismeretével, másodsoron a város lakosaival. „Semmi nem indokolja azt, hogy ne támogassák a mindenkinek kedvező javaslatot” – mondta zárszavában, majd kiemelte, reméli, a józan ész fog dönteni a szavazásban.

Horváth Sándor elmondta, hogy a múlt alkalommal két oka lehetett annak, hogy a liberálisok bojkottálták a város érdekét szolgáló javaslatot. Az egyik az, hogy későn kapták meg, a másik az ennél súlyosabb etnikai ok. Mivel az első elhárult, mostanra csak a második marad, mely a XXI. század közös Európájában elkeserítő.

Sas Marcel, az O. Goga Főgimnázium igazgatója/PSD frakcióvezető szerint az RMDSZ kérése minden szempontból jogos, hiszen minden gyermeknek, nemzetiségtől függetlenül, joga van az iskolai jó körülményekhez. „A PNL képviselői most tehettek volna valamit a városért, de elszalasztották. Szükség van a szavazatukra, azt hiszik magas lovon ülnek, pedig csak szamárháton vannak” – mondta egy olyan ember, aki tudja, mi kell az iskolának, és hogyan kell önkormányzati képviselőhöz méltón viselkedni, illetve szavazni.

„Érthetetlen és elkeserítő”

Nagy Gabriella, a magyar iskola igazgatója/önkormányzati képviselő, mint elsőszámú érintett az ügyben felszólalását magyar nyelven kezdte el, majd ugyanazt románul is elmondta. Hangsúlyozta, hogy fordított esetben „az RMDSZ képviselői nem viselkedtek volna ilyen méltatlanul. Szomorú, hogy az ellenzék másodrendű polgároknak tekinti a magyarokat, nem adja meg az esélyt arra, hogy jogai érvényesüljenek.” Demián Zsolt körzeti RMDSZ-elnök szerint a PNL elnöke, Ciora Florin nem önkormányzati képviselőként, hanem úgy viselkedett, mintha a telektulajdonos ügyvédje lenne. Az önkormányzatnak csak rá kell bólintania a kisajátításra, a többi már a bíróság dolga. „Az RMDSZ soha nem fékezte a városfejlesztést, a PNL viszont most ezt teszi. Álláspontjuk érthetetlen és elkeserítő.”

Szőke Ferenc