Márciusi hangversenykínálat a Filharmóniánál

Márciusi hangversenykínálat a Filharmóniánál
Nagyvárad – A márciusi hangversenyprogramot ismertették a Nagyváradi Állami Filharmóniánál kedden tartott sajtótájékoztatón. Elhangzott: majd minden koncertjük teltházas, és külön öröm, hogy egyre több fiatal látogat el a hengversenyekre.

Úgy tűnik, hogy a nagyváradi közönség egyre inkább kezdi befogadni az effajta zenét, amely nagyon sokáig inkább csak egy bizonyos réteghez szólt, fogalmazott Tódor Albert igazgató, örömét fejezve ki amiatt, hogy „a zeneszerető emberek egyre nagyobb számban vesznek részt” a Filharmónia koncertjein. Az elmúlt időszak koncertjei közül különösen nagy sikernek örvendett George Enescu monumentális művének, a III., C-dúr szimfóniának nagyváradi premierje február 18-án, valamint a február 25-i koncert, amikor is a neves román karmester, Emil Simon vezénylésével Rossini-, Saint-Saens és Bizet-művek kerültek bemutatásra.

Az e havi koncertprogramot Corneliu Cristea művészeti igazgató ismertette. Március 4-én L. v. Beethoven D-dúr hegedűversenyét (op. 61) és R. Schumann I., B-dúr (Tavaszi) szimfóniáját (op. 37) mutatják be Jankó Zsolt karmester vezénylésével és Bogdan Zvorişteanu (Svájc) hegedűművész közreműködésével. Március 11-én az 1764 és 1769 között Nagyváradon élt és alkotott C. Ditters von Dittersdorf E-dúr nagybőgőversenye mellett Verdi A végzet hatalma (nyitány), illetve J. Brahms I., c-moll szimfóniája (op. 68) szerepel a koncertest programján. Vezényel Romeo Rîmbu, közreműdködik Ioan-Antonio Sekaci, a Nagyváradi Állami Filharmónia első nagybőgőse. Március 18-án két Bach-művet, az a-moll hegedűversenyt (BWV 1041) és az E-dúr hegedűversenyt (BWV 1042), illetve Rahmanyinov II., e-moll szimfóniáját (op. 27) játsszák, a dirigens Alfonso Saura (Spanyolország) lesz, közreműködik Fátyol Rudolf hegedűművész. A március 25-i koncerteset programján szerepel Donald L. Appert amerikai karmester, zeneszerző alkotása, a Nara-variációk – vonószenekarra, R. Vaughan-Williams II. szimfóniája (London Symphony), illetve Arii de Akira Nakata-, Rentarou-, Donizetti-, Verdi-, Puccini-áriák. A koncert dirigense Donald L. Appert lesz, közreműködik Junko Morioka szoprán (Japán).