Március 16-tól lép érvénybe a dohányzást szabályozó törvény

Március 16-tól lép érvénybe a dohányzást szabályozó törvény
E hét elején megjelent a Hivatalos Közlönyben a dohányzást szabályozó törvény, tehát hétfőtől számítva negyvenöt nap múlva, azaz március 16-tól lép érvénybe.

A törvény minden zárt területen, tömegközlekedési eszközön, egészségügyi intézményben és tanintézetben teljesen tiltja a dohányzást, emellett a munkahelyeken is és minden, gyermekeknek fenntartott helyen, akár nyílt területen található, akár nem.
Néhány kivétel is van: például a magas biztonsági fokozatú börtönök celláiban lehet dohányozni, továbbá a nemzetközi repterek erre a célra kialakított helységeiben is, ez utóbbiak esetében feltétel többek között az, hogy ne átjáró részen legyenek, illetve ne vezessenek zárt helyiségek felé, legyenek ellátva olyan, negatív nyomással működő légbeszívó rendszerekkel, melyek biztosítják a füst elszívását, továbbá hamutartókkal, poroltókkal.
Azok a magánszemélyek, akik nem veszik figyelembe a törvény előírásait 100 és 500 lej közötti bírságot kaphatnak, a jogi személyeknek járó bírságok pedig ötezertől tizenöt ezer lejig terjednek.

Címkék: ,