Március 15. – Sólyom vitatja Gyurcsány listáját

A köztársasági elnök szerint a március 15-i kitüntetésre javasoltak között van olyan, akinek állami elismerése nem támogatható.

Sólyom László azonban hiába tett kísérletet arra, hogy a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök változtasson szándékán, ezért aláírta a listát, de az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.

Az államfő az alkotmány értékrendjére hivatkozva jelezte fenntartásait a március 15-i kitüntetési lista miatt. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményéből nem derül ki, hogy az állami kitüntetésekre, Kossuth- és Széchenyi-díjakra javasoltak közül kiről vagy kikről van szó.

“Az Alkotmánybíróság korábbi határozataiban a kinevezési és felmentési előterjesztésekkel kapcsolatban szűkre szabta az államfő mérlegelési lehetőségét. Ezek a határozatok azonban nem foglalkoztak a kitüntetésre vonatkozó köztársasági elnöki hatáskörrel. Nyitott kérdés ezért, hogy a kitüntetési ügyekben milyen mértékben érvényesítheti a köztársasági elnök saját meggyőződése alapján az alkotmány értékrendjét, és tagadhatja meg adott esetben a kitüntetés adományozását” – olvasható a közleményben. Mivel az államfő szerint a kérdésben csak az Alkotmánybíróság hozhat mindenkire kötelező határozatot, Sólyom László hétfőn alkotmányértelmezési indítvánnyal fordult a testülethez.

“Az Alkotmánybíróság döntéséig a köztársasági elnök nem lát lehetőséget a kitüntetési előterjesztések aláírásának megtagadására. A március 15-i kitüntetésekre vonatkozó előterjesztést az államfő erre az alkotmányjogi szempontra tekintettel, az említett fenntartás mellett írta alá” – zárul a közlemény.