Március 15-i ünnepségek Szatmár megyében

Március 15-i ünnepségek Szatmár megyében
Szatmár megye – Ebben az évben is Szatmárnémetiben lesz a március 15–i megemlékezések központi rendezvénye. Vasárnap és hétfőn templomokban, kultúrotthonokban vagy köztereken szinte minden településen lesz megemlékezés.

Szatmárnémetiben

Az RMDSZszatmárnémeti szervezete, a Szent István Kör és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés tisztelettel vár minden ünneplő szatmárnémeti polgárt nemzeti ünnepünk rendezvényeire. A szatmárnémeti megemlékezés 17 órakor veszi kezdetét az István–téri Petőfi–szobornál a Szózat eléneklésével. Közreműködik a Székesegyház kórusa és a tasnádi Maestoso kórus. Imát mond Nm. és Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyés püspök és Nt. Sipos Miklós református esperes. Szaval Rózsa Molnár Henrietta, az Aurel Popp Művészeti Líceum tanulója, ünnepi beszédet mond Gáti István kormányfőtitkár–helyettes. A koszorúzást követően a résztvevők elénekelik a Himnuszt. A megemlékezést és a koszorúzást dr. Magyar Lóránd, a Szatmárnémeti RMDSZ alelnöke vezeti.

Az Északi Színházban 18.30 órakor folytatódik az ünnepi program, ahol köszöntőt mond Csehi Árpád Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szerveztének elnöke, ünnepi előadást tart dr. Takács Péter történészprofesszor (Nyíregyháza–Debrecen). Az előadást követően adják át az RMDSZ Szatmárnémeti szervezetének 2010-es évi díjait. Az előadást a Harag György Társulat művészeinek előadása követi, közreműködik a Consonantia vonós ötös dr. Fátyol Rudolf vezetésével. Műsorvezető: Laczkó Tekla színművésznő.

Nagykárolyban

Március 14–én, 9 órakor a nagykárolyi református templomban lesz a Kertvárosi Református Egyházközség ünnepi istentisztelete. Igét hirdet  Angyalossy Katalin nyírbogdányi lelkész. „Áldassék az ő neve: Forradalom!” címmel a Nyírbogdányi Református Énekkar, a kertvárosi „Pro Ecclesia” énekkar és fiatalok egy csoportja  ünnepi műsort ad elő; 11 órakor ugyanitt a Belvárosi Református Egyházközség ünnepi istentisztelete lesz. Igét hirdet: Tukacs József Sándor nagykárolyi lelkipásztor, majd „Jó magyarnak lenni igen nehéz, de nem lehetetlen” címmel ünnepi műsort láthatnak a jelenlévők a Károli Gáspár Református Énekkar előadásában, vendég a Canticum Novum Énekkar; 16 órakor a nagykárolyi polgármesteri hivatal dísztermében a Consonantia Trio ad koncertet: Haydn-, Bartók- és Kodály-művekből. Közreműködik: dr. Fátyol Rudolf (hegedű), dr. Duffek Mihály (zongora) és Molnár Zsolt (cselló). Március 15–én, hétfőn 17 órakor ünnepi műsor és koszorúzás részesei lehetnek az érdeklődők a Petőfi szobornál; 18.30 órakor: „Mi a szabadság?” címmel ünnepi díszelőadást tartanak a nagykárolyi Kossuth–kertben felállított színpadon.

Erdődön

Március 15–én, hétfőn 13 órakor a Petőfi–szobornál köszöntőt mond Szakács Imre alpolgármester és Duma Ovidiu polgármester, ünnepi beszédet tart Kónya László főtanfelügyelő–helyettes. Kajtár Magdolna magyartanárnő és Cucuiat Attila tanító irányításával ünnepi műsort mutatnak be az erdődi iskolások. A megemlékezés a Petőfi–szobor és a Petőfi obeliszk megkoszorúzásával ér véget.

Nagyszabású ünnepség Kaplonyban

Húszéves lemaradást pótol a Kaplonyi Polgármesteri Hivatal, illetve a kaplonyi tanács. Idén első alkalommal nagyszabású ünnepséget rendeznek Kaplonyban az 1848/49–es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A szervezők egy zenés műsorral várnak mindenkit a Hősök Emlékműve előtti térre 2010. március 15–én délután 4 órakor. A Kormorán együttes dalaira épült koreográfiát Bagossy Zoltán tanította be. Ezt a műsort tavaly már bemutatták Nagykárolyban. A szervezők szeretettel várnak mindenkit a forradalom 162. évfordulójára rendezett megemlékezésre.

Ünnepi rendezvények a megyében

Március 13-án, szombaton 13 órától a berendi református imaházban – az ünnepi istentiszteletet követően – emléktáblát avatnak a forradalom hőseinek emlékére. Ez alkalommal énekelnek és szavalnak a szatmárudvari és berendi Ifjúsági Keresztyén Egyesület tagjai.

Március 14-én, vasárnap Tasnádon 17 órakor a moziteremben a gyerekek adnak elő egy színdarabot; Szatmárudvariban a 11.30 órakor kezdődő istentisztelet keretén belül az ifjak mutatják be műsorukat, majd megkoszorúzzák a templom falán elhelyezett 48–as emléktáblát; Apában a 11 órakor kezdődő istentisztelet után megkoszorúzzák a templom mellett és a temetőben lévő kopjafát; Vámfaluban 16 órától, Tamásváralján 11 órától, Magyarcsaholyban 11 órától a református templomban lesz megemlékezés; Avasújvárosban a 11 órakor kezdődő istentisztelet után megkoszorúzzák a hősök emlékművét; Gencsen és Halmiban 11 órától a református templomban lesz ünnepi műsor, a gyerekek szavalata után megkoszorúzzák a kopjafát; Kökényesden 15 órától a kultúrotthonban mutatják be a gyermekek ünnepi műsorukat; Lázáriban 13 órakor avatják fel a gyülekezeti terem alapkövét; Mikolában 12 órakor a Gellért Sándor emléktábla megkoszorúzása előtt a helyi iskolások mutatják be műsorukat, huszár és kuruc nóták csendülnek fel citera és furulya kísérettel; Szatmárhegyen a 11 órától kezdődő istentisztelet után megkoszorúzzák a kopjafát; Szatmárpálfalván 12 órakor koszorúzzák meg a Teleki–emlékművet; Dobrán 15.30 órakor a gyerekek műsora után megkoszorúzzák a Turul emlékművet; Vetésen a 11.15 órakor kezdődő istentiszteleten lesz megemlékezés, majd a Vetési Albert Kultúrkör műsorát követően megkoszorúzzák az emlékoszlopot; Szamosdarán 11 órától, a református istentisztelet keretén belül a helyi kisiskolások ünnepi műsort adnak elő, majd megkoszorúzzák a világháborúkban elesettek emléktábláját.

Szintén vasárnap Túrterebesen 16 órától a kultúrotthonban ünnepi műsor lesz a helyi kulturális egyesület előadásában, majd megkoszorúzzák a hősök emlékművét; Óváriban a 11 órától kezdődő istentisztelet után lesz koszorúzási ünnepség.

További rendezvények hétfőn

Március 15-én Sárközújlakon megkoszorúzzák a Petőfi–szobrot és Grabányi István emléksírját. A gyerekek előadást tartanak az iskola dísztermében, majd képkiálítás nyílik az RMDSZ székházban; Szamoskóródon ugyanaznap 9.45 órakor a Petőfi–emléktáblát, Nagykolcson 10 órakor az Oroshegyi Józsa emléktáblát, Szamoskrassón a 10.30 órakor kezdődő istentisztelet után a Bem–emléktáblát koszorúzzák meg; Magyargéresen, Irinyben és Piskolton 11 órakor tertanak megemlékezést, 16 órakor Érszakácsiban, 17 órakor Szilágypéren, 18 órakor Ombodon és Börvelyben koszorúzzák meg a háborús hősök emlékművét; Hadadon a Dégenfeld kastélyban tartandó, 11 órakor kezdődő istentisztelet után megkoszorúzzák a hősök sírját;

Március 15-én, hétfőn délután 16 órai kezdettel a kiskolcsi református templomban tartanak istentiszteletet nemzeti ünnepünk alkalmából. Az igehirdetés szolgálatát Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke végzi. Az istentisztelet után a templomkertben kopjafa-avatásra kerül sor.