Március 15-ét jellemezze a közösségi érzés

Március 15-ét jellemezze a közösségi érzés
Az idei nemzeti ünnep nagyváradi eseményeit értékelte az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), mely a közösségi összetartozás érzésének erősítését tartja fontosnak.

„Azt tapasztaltuk az utóbbi időkben, hogy március 15-ében semmiféle ünnepi nincs, inkább csak a politika, ezért úgy gondoltuk, hogy ebben az évben a mi programjainkat jellemezze jobban a közösségi összetartozás érzése, a gyerekekkel való foglalkozás” – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt Partiumért felelős országos alelnöke. Kiemelte, hogy bár az általuk szervezett ünnepi rendezvényeken is elhangzottak a szokásos politikai beszédek, de időben és mennyiségben is a kulturális programok tették ki a március 15-iki programok java részét. Hozzátette, hogy a jövőben is ezt az irányvonalat követik majd, mert azt szeretnék, ha március 15-ike családi esemény jelleget öltene. „Ehhez már csak annyi kellene, hogy március 15. munkaszüneti nap legyen. Én bízom benne, hogy előbb-utóbb olyan országban fogunk élni, ahol ezt is meg lehet oldani” – tette hozzá Zatykó Gyula.

Menjünk a terekre

Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi irodavezetője emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtt már szerveztek gyermekeknek szóló programokat március 15-én, „és úgy éreztük, ezt fel kell eleveníteni, és hagyományteremtő szándékkal a jövőben is ezt a vonulatot kell folytatni” – fogalmazott az irodavezető. Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke arra az újdonságra hívta fel a figyelmet, hogy az idei ünnepségen a váradi Szent László téren tartottak egy néptáncos programot. „A dolog újdonsága abban állt, hogy a főteret mint a város legfontosabb terét végre be tudtuk kapcsolni a március 15-iki ünnepségek sorába, hiszen eddig azon kívül, hogy váltóévekben a Szent László templomban tartották az ünnepséget nyitó ökumenikus istentiszteletet, más szerepe nem volt a Szent László térnek”. A továbbiakban Csomortányi hangsúlyozta: „úgy kell hagyományainkat ápolni, hogy szerethető programokat és újdonságokat is hozzunk az ünnepekbe.” Az elhangzottakhoz kapcsolódva Habineac István, az EMNP nagyváradi szervezetének elnökségi tagja bejelentette, hogy a március 15-iki eseményeken felbuzdulva a magyar államalapítás napján, azaz augusztus 20-án ismét néptánctalálkozót szerveznének a Szent László téren, Bihar és Hajdú-Bihar megyei néptáncegyüttesek közreműködésével, illetve más megyékből is várnak együtteseket, amennyiben ezek szeretnének majd csatlakozni a programhoz. „Ha kapunk rá engedélyt, akkor mindenképpen a főtéren szeretnénk megszervezni a néptánctalálkozót” – fűzte hozzá Habineac István.

Pozitív visszajelzés

Zatykó Gyula a továbbiakban köszönetet mondott többek között a nagyváradi polgármesteri hivatalnak, mely „minden akadékoskodás nélkül” biztosította a március 15-iki rendezvénysorozat összes helyszínét. „Ezért remélem, hogy augusztus 20-án is lesz megértés” – fűzte hozzá, majd kiemelte, hogy nagyon fontos kimenni ünnepelni a közterekre, hiszen, mint mondta, sok pozitív visszajelzést kaptak románok részéről is. „Ha látja a többségi nemzet tagja, hogy nagyon szépen tudunk ünnepelni, akkor egyre jobban elfogadja ezeket az ünnepségeket, és nem idegenként tekint a városalapító magyarokra, hanem mint egy ünneplő közösségre” – vonta le a tanulságokat Zatykó Gyula.

Pap István