Március 15–i megemlékezések Szatmár megyében

Március 15–i megemlékezések Szatmár megyében
Szatmár megye valamennyi magyarlakta településen szerveznek ünnepi megemlékezést az 1848–49–es forradalom és szabadságharc emlékére. A központi ünnepség a szatmárnémeti Petőfi–szobornál lesz.

 

 

Idén március 15–én is a szatmári magyarság központi ünnepsége Szatmárnémetiben az István téri Petőfi–szobornál lesz, ide várják a szervezők az ünneplőket délután 5 órai kezdettel, ahol Nm. Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyés püspök és Kovács Sándor szatmári református esperes mond imát az esemény tiszteletére. A szabadtéri megemlékezésen lépnek fel a Hazafias Versek Versmondó Versenyének győztesei is, ugyanakkor az eseményt megtiszteli jelenlétével Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. A rendezvény fél hétkor az Északi Színházban folytatódik, ahol dr. Kedves Gyula, a magyarországi Hadtörténeti Intézet kutatója tart előadást, majd kiosztásra kerülnek az RMDSZ városi szervezetének 2012–es díjai művelődés–oktatás, ifjúság–sport és szervezetépítés kategóriában. A rendezvényt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont és a Református Gimnázium diákjainak ünnepi előadása zárja. Különösen fontos és a nemzeti ünnep szelleméhez méltó, hogy az idei rendezvény kapcsán nagyfokú összefogás tapasztalható, hiszen a Szatmárnémeti RMDSZ mellett a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont, Református Gimnázium, a Szent István Kör, a Bartók Béla Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, az Ady Endre Társaság, a Székesegyház kórusa, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a Dsida Jenő Cserkészcsapat, az Identitas Alapítvány, a Szatmári Magyar Diákszövetség, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács is kiveszi a részét a szervezéséből.

 

További programok

 

A Szamos–mentén csütörtökön 8.30 órakor a szamoskóródi parókia falán elhelyezett Petőfi–táblánál veszi kezdetét az ünnepségek sorozata, ahonnan a résztvevők átmennek a templomkertben felállított hősök emlékműve elé. 9 órakor megkoszorúzzák a kiskolcsi református templom kertjében lévő kopjafát (Kiskolcson este hét órakor is lesz műsorral egybekötött istentisztelet), 9.30 órakor megkoszorúzzák a nagykolcsi református templom falán elhelyezett Oroszhegyi Józsa emléktáblát. 10.30 órakor veszi kezdetét a szamoskrassói református templomban a közös istentisztelet, amelyre várják a vidék magyarságát. Ezt követően megkoszorúzzák a templom falán lévő emléktáblákat, amelyeken a háborúkban elesett hősök nevei vannak feltüntetve. A megemlékezés a Bem–szobornál zárul.

Bogdándon 14 órakor, a szabadtéri színpadon tartanak ünnepi megemlékezést. Erre az alkalomra hazaérkeznek a településről elszármazott versmondók (Sárándi Annamária és Nagy Márta), fellép a bogdándi és a szilágyszéri iskolák tanáraiból álló Dinamit–együttes, az iskola szavalói és énekkara, erre az alkalomra ismét összeáll a régi dalárda és bemutatkozik az újraalakult Kisrozsmalint néptáncegyüttes.

A Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület és a helyi RMDSZ szervezésében csütörtökön 17 órától kerül sorra a március 15–i megemlékezés a moziteremben — tájékoztatta lapunkat Bendel József, az RMDSZ tasnádi szervezetének elnöke. A másfél–kétórás műsort a rendezvény főszónoka, Kónya László történész nyitja meg egy, a szabadságharchoz kötődő történelmi előadással, majd a helyi fiatalok emlékműsora következik. Utóbbiban Bendel József szerint hozzávetőleg ötven–hatvan diák szerepel, ők négy oktató – Osváth Hajnalka, Schmidt Mária, Vécsi Annamária és Mészáros Rita – irányításával készültek fel. Az emlékműsor egy egybefüggő, egységes előadás, amely szavalatokat, zeneszámokat és látványos tánckoreográfiákat is tartalmaz.

Börvelyben is megemlékeznek az 1848–as szabadságharcról. Az ünnepség 11 órától egy istentisztelettel indul, amelyet 12 órától koszorúzás követ a Börvelyi Általános Iskola bejáratánál álló Petőfi–szobor előtt. A helyszínen az RMDSZ helyi szervezete, az iskola vezetősége, valamint a Börvelyi Református Egyházközség helyezi el a kegyelet koszorúit. Délután hat órától újabb istentiszteletet tartanak, majd hét órától a helyi kultúrotthonban kezdődik az ünnepi műsor, amelyben a szavalatok és az énekek mellett néptáncelőadást is láthatnak az érdeklődők.

Erdődön 12 órától a református templom előtti téren felállított Petőfi–Júlia szobornál a fúvószenekar megzenésített Petőfi–verseket játszik, majd Szakács Imre, az Erdődi Petőfi Kör elnöke köszönti a résztvevőket. Köszöntőt mond Ovidiu Duma, Erdőd város polgármestere, Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, az RMDSZ parlamenterei. Ünnepi beszédet mond Kónya László. Ünnepi műsort adnak elő az erdődi ifjak. Kajtár Magda és Gál Annamária tanárnők irányításával.

 

Vidéken is

Március 15–én Ákoson 14 órától, Csanáloson 13 órától, Hadadon 10.30 órától, Piskolton 19 órától, Szamosdobon 18 órától, Sződemeteren 12 órától, Magyargéresen 11 órától, Egriben 11 órától, Vámfaluban 18 órától, többnyire a helyi református templomokban tartanak ünnepi megemlékezéseket.

 

Kokárdakészítés

Tegnap a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, ma az Aurel Popp Művészeti Líceum, míg 14-én 16 és 18 óra között a Bălcescu-Petőfi Általános Iskola, valamint az Avram Iancu Általános Iskola diákjai készítenek kokárdát az RMDSZ-nél, de természetesen nem csak az adott iskolák diákjait látják szeretettel a székházban, hanem minden olyan fiatalt, aki ily módon szeretne felkészülni az ünneplésre. Szerdán, a kokárdakészítést követően 18 órától ugyanitt Méhes Kati színművésznő „Föl, föl vitézek…” címmel anekdota csokrot ad elő olyan emberekről, akik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vezető egyéniségei, hősei, vagy éppen áldozatai lettek.