Március 1-től szigorítják a határellenőrzést

Az áprilisi bukaresti NATO-csúcstalálkozó biztonsága érdekében a román határrendészeti szervek március 1. és április 5. között megszigorítják az ellenőrzéseket az ország  határátkelőhelyein, a magyar és a bolgár határnál mozgó vámellenőrző csoportok is ellenőrizni fogják a gépjárműveket – mondta az MTI-nek szerdán Fabian Badila, a román határőrség sajtóosztályának vezetője.

Az április 2. és 4. között zajló csúcstalálkozó előtt jóval korábban, már a mostani hét végétől megkezdik a járművek, a csomagok és a személyek szigorúbb ellenőrzését nemcsak a szárazföldi, hanem a légi és a vízi közlekedésben is.

A tisztségviselő elmondta: az intézkedéseknek az a céljuk, hogy megelőzzék a csúcstalálkozó biztonságát veszélyeztető illegális cselekményeket. Ezzel kapcsolatosan a határőrség közleményt is kiadott, amelyben az olvasható, hogy a hatóságok európai uniós rendeletekkel összhangban fognak cselekedni.  
Badila elmondta, hogy a bolgár és a magyar határ közelében mozgó csoportok vámellenőrzéseket is folytatnak majd. Schlág László bukaresti magyar vámösszekötő főtanácsos az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy ezeket a mozgó ellenőrző csoportokat magyar segítséggel alakították ki. Feladatuk, hogy a határátkelőhelytől mintegy ötven kilométerre, vagy azon túl is, bárhol megállíthatnak gépkocsikat, ellenőrizhetik az utasokat és a személyeket.     
A román határőrség közleménye szerint főleg a teherjárműveket vizsgálják majd át, hogy nem szállítanak-e tiltott anyagokat, nem rejtenek-e az országba illegálisan bejutni akaró személyeket. A román szervek a határátkelőhelyek túlzsúfoltságának enyhítése céljából növelni fogják az úti okmányokat ellenőrző személyzet létszámát. A torlódások elkerülése végett arra kérik az utasokat, hogy ne csak a főbb határállomásokat vegyék igénybe, hanem a kisebb átkelőket is.