Máramarosszigeten újra nyitva áll a Tisza-híd

Máramarosszigeten újra nyitva áll a Tisza-híd
Máramarossziget – Több mint egy éves szünet után ismét megnyitották Máramarosszigetnél a történelmi Tisza-hídat, amely összeköti Romániát a szomszédos Ukrajnával. Mind a gyalogosok, mind az autóforgalom számára nyitva áll az út hétfő reggeltől.

Még a megnyitás előtt elkezdtek gyülekezni az átkelni vágyók, akik a Kárpátalján élő rokonaikat akarták meglátogatni, vagy éppen vásárolni indultak.

 

Tavaly nyáron a hídat veszélyesnek minősítették, és lezárták. A javítási munkálatok tavasszal kezdődtek meg. A javításokra két millió lejt különítettek el a városi, a megyei költségvetésből, amelyet a román államkasszából is támogattak.

 

Az időjárás miatt azonban késtek a munkálatokkal, de a faanyag, amelyet felhasználtak, Ausztriából érkezett, és különleges kezelése folytán tökéletesen megfelel az Európai Unióvonatkozó előírásainak. A javítást végző céggel együtt dolgozott egy olyan mester is, Sfantu Gheorghe, aki a híd felépítésekor is segédkezett.

 

Tervbe vették egy sokkal erősebb híd építését, amelyen már négysávos autóút kapna helyet. Egyelőre azonban, a megfelelő finanszírozás hiányában, csak terv marad az újabb híd megépítése, annak ellenére, hogy igény lenne rá, hiszen naponta 7000-en haladnak át a régin.