Maradni akar a Főgimnázium

Maradni akar a Főgimnázium
Szatmárnémeti – Idén egy osztállyal több indul a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, összesen körülbelül 780 diák kezdi meg a tanévet az iskolában, ám az épületbérleti szerződés 2009 májusában lejár.

Idén a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban körülbelül 780 diák kezdi meg a tanévet, ám az épületbérleti szerződés 2009 májusában lejár. Erről és az esetleges költözésről beszélgettünk a gimnázium igazgatójával, Elek Imrével.

– 2009 májusában lejár a bérleti szerződés. Hol fogják befejezni a hamarosan induló tanévet?

– Hát itt. És utána is itt maradunk.

– Mik a tervek?

– Nekünk a terveink azok, hogy itt maradjunk. A városvezetés, tehát a fenntartó joga az, hogy elmozdítson innen bennünket, vagy itt tartson. De mi reméljük, hogy továbbra is itt maradunk.

– És ha nem maradhatnak majd itt? Gondolkodtak–e más lehetőségen?

– Akkor nem tudom. Akkor a fenntartót kell megkérdezni.

– Önök nem is gondolkodtak más lehetőségen?

– Nem is gondolkozhatunk. Tehát iskolaigazgatóként én, vagy a vezetőtanács nem dönthet. Én hiába mondom, hogy költöztessünk ki X vagy Y intézményt vagy iskolát, mert mi oda akarunk menni. Ezt nem tehetem meg, csak a város vezetése.

– Önök nem is javasoltak olyasmit, hogy például új épületet építsenek? Vagy az épülő kampuszban kaphassanak helyet, ha esetleg itt nem maradhatnak?

– Hát ezt javasolhatom, de mi abban reménykedünk, hogy itt maradunk. Volt egy ilyen elképzelés, hogy a 10–es számú Általános Iskolával egyesülne a Kölcsey Ferenc Főgimnázium. Az általános iskolát beolvasztatnánk, és ott még építenének, ha jól emlékszem, egy 24 tantermes épületet. Ilyesmiről volt szó, de elvetették. És ez nem az én ötletem vagy a mi ötletünk volt, hanem máshonnan származott. De amint arról tudomásom van, oda egyelőre nem lehet építeni semmit, mivel gondok vannak a területtel.

„Nem a mi dolgunk”

– Az önkormányzat a felelős önökért?

– Igen. Ő a fenntartó, a pénzt is tőlük kapjuk, a működési engedélyt is.

– És nem kezdtek el tárgyalni az önkormányzattal közösen, hogy mi lesz majd májust követően?

– Az önkormányzat álláspontja az, hogy itt maradunk. Az egyházzal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Az egyház álláspontja, pedig az, hogy nem maradhatunk. Ezért van patthelyzet. Majdnem azt lehet mondani, hogy állandó kapcsolatban vagyunk az egyházzal, mivel évente kétszer–háromszor találkozunk közösen, és megbeszéléseket tartunk. Összeülünk, és megtárgyaljuk ezeket a dolgokat. Lejönnek Nagyváradról is a püspökség küldöttei is.

– Tegyük fel, az egyház mégis úgy dönt, hogy a gimnáziumnak költöznie kell, akkor mihez kezdenek?

– Mondtam, ez nem a mi dolgunk. Ha nekem a fenntartó azt mondja, hogy a Kölcseyt elköltöztetik ide vagy oda, akkor én azt mondom, hogy én ezt vállalom, vagy nem vállalom. Ha nem vállalom, akkor felállok az igazgatói székből, ha pedig elvállalom, akkor megszervezem.

Czimmermann Tímea