Maradnak a lapostetők Szatmárnémetiben

Maradnak a lapostetők Szatmárnémetiben
Szatmárnémeti – Ha az eredeti építkezési tervben nem szerepel, a tömbházakon található hagyományos tetőszerkezetek lebontásra kerülnek, tudtuk meg Várna Leventétől, a polgármesteri hivatal kabinetjének munkatársától.

Várna Levente, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kabinetjének munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy Szatmárnémetiben sok olyan tömbház található, melyeknek eredeti építkezési engedélye nem teszi lehetővé a hagyományos tetőszerkezet megépítését. Az ilyen lapostetővel rendelkező tömbházakra az ott lakók tetőteret építettek. Az ilyen — az eredeti építkezési engedélyek szerint lapostetővel rendelkező tömbházlakásokra a legfelsőbb emeleten lakók, vagy jobb esetben a lakótársulások tetőteret építettek maguknak. Néhány esetben cseréppel, de nagyon sokan palával fedték be a tömházuk tetejét, azért, hogy ne ázzanak állandóan a tömbház legfelsőbb emeletén található lakások és annak lakói.

Engedély nélkül épültek
Bármely átalakítás — az ilyen hagyományosnak mondható tető megépítése, és bármilyen átalakítás illegálisnak minősül abban az esetben, ha nem az eredeti építkezési engedély szerint jártak el az ott lakók. A városban ilyen tetővel ellátott tömházak lakói nem kértek engedélyt arra, hogy tetővel fedjék be a tömbházukat, tehát a felépített tetőszerkezetekek engedély nélkül épültek. Az Állami Építészeti Hivatal (Inspectoratul de stat în construcţii) munkatársai ellenőrzéseket végeztek Szatmárnémetiben, azért, hogy feltérképezzék, hogy hol találhatóak a városban illegálisan elkészített tetőterek. Az ellenőrzőkörút eredményeiről tájékoztatták a polgármesteri hivatal illetékes osztályát, jelenleg ezeknek a tetőszerkezeteknek a beazonosítása folyamatban van, illetve készülnek a felszólítások az illegálisan épült tetőterek lebontására. Minden lakóközösség adminisztrátora megkapja a felszólítást a tető lebontására. Ha nem bontják le és nem szigetelik le az eredeti építkezési engedélynek megfelelően, a lakóközösségek büntetésekre számíthatnak. Jelenleg vannak olyan modern tetőszigetelési technikák, amivel az eredeti lapostetőt is szigetelni lehet. Az még kérdés, mi az eljárás olyan tömbházak esetében, ahol nem alakult meg a lakótársulás.

Segítség a lakótársulásoknak
Létezik egy országos tömházlakás–hőszigetelési program, melynek segítségével a bejegyzett lakótársulások megoldhattják a tetőszigetelés–tetőbeázás problémáját. Az országos program szerint a lakótársulások a szigetelés költségeinek az egyharmadát kell hogy fizessék saját zsebből. A lakótársulások megalalkulásának a fontosságára több ízben is felhívták Szatmárnémeti lakosságának a figyelmét a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal illetékes osztályának munkatásai. Több alkalommal indítottak adminisztrátorok számára képzést Szatmárnémetiben — tudtuk meg Várna Leventétől, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kabinetjének munkatársától.