Marad a többpilléres nyugdíjrendszer

Marad a többpilléres nyugdíjrendszer
Romániában marad a többpilléres nyugdíjrendszer, nem államosítják a kötelező magánnyugdíjakat – jelentette ki Rovana Plumb román munkaügyi miniszter hétfőn.

A tárcavezető részt vett Bukarestben egy konferencián, amelyen a romániai magánnyugdíjrendszer jövője volt a téma. Rovana Plumb közölte, hogy a román kormány a Világbank segítségével elemzést készít a magánnyugdíjrendszer működéséről, és a tervek között nem szerepel az államosítása.
“A kormány üzenete az, hogy a többpillérű rendszer marad érvényben. Nem merül fel a második pillér, a kötelező magánnyugdíj államosítása” – mondta Rovana Plumb.
Korábban a román médiában megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a kormány a magánnyugdíjak államosítására készül.
A kötelező magánnyugdíj-rendszernek 6,2 millió tagja van, a magánbiztosítók által kezelt aktívák nettó értéke eléri a 4 milliárd eurót.
A kötelező magánnyugdíjrendszer úgy működik, hogy az állami nyugdíjpénztár egy biztosított személy jövedelmének bizonyos százalékát átutalja rendszeresen annak a magánnyugdíjpénztárnak, amelyhez az illető tartozik. Kezdetben a bruttó jövedelem 2 százalékát utalták át, jelenleg már 4,5 százalékát. Az évente végrehajtott 0,5 százalékos növekedéssel a tervek szerint az átutalt összeg 2016-ig eléri a 6 százalékot.
Az elmúlt hét évben a kötelező magánnyugdíj-pénztárak hozama évente átlagosan 11,3 százalék volt.