Már tíz százaléknál járunk

Akt.:
Már tíz százaléknál járunk
Vasárnap reggel hét órától megkezdődött Romániában az EP-választás, ezzel egyidőben pedig a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett referendum is az igazságügyi rendszer vonatkozásában.

Mivel a két szavazáson számítógépes regsiztráció zajlik minden szavazókörzetben, ezért a Központi Választási Iroda (BEC) élő adatokkal szolgál honlapján a választási részvételről. Délelőtt tizenegy órakor a 18.267.732 szavazásra jogosult állampolgár közül 1.946.491 járult az urnák elé, ami a választásra jogosult állampolgárok 10,65 százalékát teszi ki. Bihar megyében tizenegy órág 49.429 személy, a szavazásra jogosultak 9,83 százaléka voksolt. A legtöbben a félixfürdői óvodában szavaztak, a választásra jogosultak 53 százaláka járult az urnák elé. A hatszáz Bihar megyei választókörzet közül az 528. számú szarkói általános iskolában télelőtt tizenegy órakor még egyetlen választót sem regisztráltak. A referendumon az országos részvételi arány tizenegy órakor 8,61 százalék volt, Bihar megyében pedig 8,30 százalék

Meggondolták magukat

Bihar megyében a délelőtti órákban nem voltak komolyabb incidensek, tudtuk meg Sütő Tibortól, a megyei választási irodának az RMDSZ által delegált tagjától. Kisebb problémát az okozott, hogy voltak, akik a számítógépes ellenőrzés során bejelentették, hogy mind az EP-választáson, mind a referendumon élni kívánnak választási jogukkal, de amikor három szavazólapot kaptak, meggondolták magukat, és már csak az EP-választási vagy csak a referendum szavazócéduláit vették át. Ez csak a részvételi adatokat fogja módosítani, mondta Sütő Tibor, de semmilyen más problémát nem jelent, az emberek meggondolhatják magukat az utolsó pillanatban is. Mint mondta, csupán az a fontos, hogy ne legyen több szavazat annál, mint amennyit a számítógépes regisztrácó mutat mind az EP-választás, mind pedig a referendum tekintetében, kevesebb szavazat lehet a regisztráltnál.