Már nem csak büntetni kell!

Már nem csak büntetni kell!
Szatmár megye – Az orvosi kamara új vezetősége a megye orvosok szakmai színvonalának emelésére törekszik.

Január 22-én megtartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját a Szatmár Megyei Orvosi Kamara — december 18-án megválasztott — új vezetősége. Az elnöki tisztséget dr. Fanea Dumitru vette át elődjétől, dr. Grósz Gyulától. Az ötfős vezetőség további tagjai: dr. Virgil Enatescu, dr. Bumbulut Calin, dr. Barna József és dr. Andó Ottó. A sajtótájékoztatón kihangsúlyozták, hogy a kamara elsődleges feladata — a rendszerváltás előtti időszakkal ellentétben — már nem az orvosi gyakorlat ellen vétő orvosok „megbüntetése”, hanem a megyében lévő orvosok magas szakmai felkészültségének ellenőrzése. Ezt szigorú szabályozásokkal kívánják elérni, de továbbra is feladatuknak tekintik természetesen, hogy az orvosokkal szemben felmerülő kérdésekben (műhiba, hálapénz elfogadása, stb.) állást foglaljanak. A szakmai kérdések mellett szeretnének a Tudor Cladimirescu utca 7 szám alatti székhelyből, az épület felújítása után, egy olyan egészségügyi központot létrehozni, ahol helyet kapna a Szatmár Megyei Fogorvosok Szövetsége, A Szatmár Megyei Gyógyszerészeti Kamara, stb. Jelenleg az épület a Megyei tanács tulajdonában áll, de a Megyei Sürgősségi Kórház látja el a felügyeletét.

Hálapénz

Természetesen a sajtótájékoztatóból nem maradhatott ki a hálapénz kérdése. Komoly vitát szított az újságírók és a jelenlévő orvosok között az, hogy az orvosoktól vagy a betegektől indult-e ki az, hogy a gyógyításért hálapénzt kérjenek vagy adjanak. Dr. Virgil Enatescu kihangsúlyozta azt, hogy mindaddig, ameddig egy kezdő orvosnak a fizetése nem éri el a 700 lejt, addig ne is várják, hogy az orvos nemet fog mondani arra, ha a beteg pénzben akarja háláját leróni az orvosnak. Dr. Calin Bumbulut elmondta ugyanakkor, hogy más, hazánknál fejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban, mint például Nagy-Britannia, is ismert a hálapénz fogalma. Ott az ajándékba kapott tárgyakat is megadóztatják, ha értékük meghalad egy bizonyos összeget, de nem tiltják meg a betegnek, hogy adjon, és az orvosnak, hogy elfogadjon.

A hálapénz mellett egy másik forró vitapont volt a Szatmár megyei orvosok szakmai felkészültségének kérdése. Köztudott, hogy a megyéből sokan mennek át más megyékbe, vagy éppen Magyarországra, ha valamilyen ellátásra szorulnak. Ezt azzal magyarázzák, hogy megrendült a hitük a megyei orvosok felkészültségében. Az orvosi kamara vezetői szerint a legnagyobb gond az, hogy a megyében nincsenek meg a megfelelő feltételek a magas színvonalú gyógyításhoz, ezért fordulhat elő a tömeges vándorlás.

„Nem kételkedem abban, hogy a megyében praktizáló orvosok szakmai felkészültsége laglább olyan magas, mint bármelz más megyében dolgozóké.” – szögezte le dr. Dumitru Fanea, az orvosi kamara elnöke. Szigorú szabályok alapján kaphatják meg a praktizáláshoz szükséges engedélyt, amelyet azután — a korábbi gyakorlattal ellentétben — már évente felülvizsgálnak. Amennyiben nem felel meg az adott orvos az elvárásoknak, akkor bevonhatják az engedélyét.