Már Kézdivásárhelyen készül Vajda

Már Kézdivásárhelyen készül Vajda
Szatmárnémeti – Lehet, hogy motort cserélnek a karting–bajnokságban vezető Vajda Andrei autójában. A Go! Kart Team 8 éves versenyzője egyébként már elutazott az ob negyedik fordulójának helyszínére.

Hétvégén újabb fordulót rendeznek Kézdivásárhelyen a karting országos–bajnokságon, az összetett pontversenyben pedig az újonc szatmárnémeti Vajda Andrei vezet.

A Szatmárnémeti Go! Kart Team 8 éves versenyzője egyébként már elutazott a székelyföldi városba, ugyanis új motort is tesztelnek versenygépében. „Még nem biztos, hogy cserélnek motort, lehet, hogy az előző erőforrás marad jobb” – mondta az istálló szóvívője, Butka Gergő. Bár a karting–bajnokságot is a legszigorúbb FIA–szabályok szerint rendezik, ebben a kategóriában büntetlenül lehet cserélni erőforrsát. „Ha szükség lesz motorcserésre, azt péntekig meg kell tenni, ugyanis utána a versenybírók már nem engedélyezik a cserét” – folytatta Butka. A szabályok azért engedélyezik a kartingban a futamok előtti motorcserét, ugyanis sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint a nagyobb versenygépek. „A go–kartokban a motor általában két–három órás versenyzés után felmondja a szolgálatot, ugyanis sokkal nagyobb a fordulatszámuk, mint egy formulás autónak” – magyarázta a szóvívő. Azonban a versenyre való felkészülés, a beállitások tesztelése szinte ugyanolyan mint a Forma–1–ben. „Például a verseny után itt is van mérlegelés, a versenybírók pedig átvizsgálás céljából darabokra szedik az első három helyezet autóját” – folytatta.

Ismét győzni akar

Vajda Andrei egyébként elszántan utazott kétszeres román rali–bajnok édesapjával, Zsolttal: ismét az élen szeretne végezni, hogy megőrizze vezető pozícióját a táblázatban. Három fordulóval a vége előtt 10 ponttal vezet az összetettbe. A kézdivásárhelyi etap után ugyanis még két bukaresti forduló marad.