Jegyzet

2021.10.30. 14:27

Óraátállítás

Tóth Ágnes

Tik-tak, tik-tak, hamarosan elkezdődik a téli időszámítás. Október 31-én, vasárnap 3 óráról 2 órára állítjuk vissza az órákat. Előre is kijelentem, hogy nem vagyok az óraátállítás híve. Púp a hátamon. Megzavar, felborítja a belső biológiai ritmusomat. Fáj a fejem, feszült vagyok. Vagy túl korán kelek vagy későn, hol álmos vagyok, hol meg túlságosan éber. Ha korán kelek, nem tudok mit kezdeni magammal. Még nem vagyok éhes, vagy már ehetnékem van. Sokszor egész nap fáradt és kába vagyok. Eltévesztem a TV híradó időpontját és lekésem a híreket.. Folyton kérdezgetem, hány óra van? Miért van ilyen sötét? Miért nem ment le még a Nap? Hetekig tart ez az állapot. Ilyenkor nem érdekelnek a magyarázatok, hogy ez energiamegtakarítás céljából szükséges, meg jót tesz a világgazdaságnak. Hogy nekem nem tesz jót, az biztos, és valószínűleg másoknak sem.

Nem is értem, hogy a nagyszüleink, dédszüleink, s az ő szüleik hogyan tudtak meglenni óraátállítás nélkül. Őket nem érdekelte az óramutató tekergetése téli és nyári időszámítás szerint. Ők ugyanakkor keltek és feküdtek, ugyanabban az időben étkeztek, dolgoztak vagy látták el az állatokat. Képzelem, ha a szegény Riskát egy órával később fejik meg az óraátállítás miatt… Szóval tele a hócipőm az óratekergetéssel és a kellemetlen következményeivel. Hagyjanak engem aludni, úgy, ahogy megszoktam.

Apropó, alvás. A minap megakadt a szemem három szón: Magyar Alvás Szövetség. Azt hittem, valami vicc és azonnal elkezdett csiklandozni néhány gondolat. Vajon mit csinál az Alvás Szövetség? Álmokat sző? Összegyűlnek egy közös alvásra? Csupa álomkóros tagja van, vagy mi? Aztán elolvastam a működésük lényegét és öröm töltött el. Hisz ezek az én embereim! Komolyra fordítva a szót, a Magyar Alvás Szövetség 2018-ban alakult Budapesten. Elnöke G. Németh György egyetemi docens. Alapítói a magyarországi egészségügyi kultúra, az alvással kapcsolatos gyógyítás, tudományos ismeretterjesztés, és az oktatásban dolgozó szakemberek. Egy szó mint száz, ők is ellenzik az óraátállítást! Szerintük egyáltalán nem tesz jót az emberek egészségének mesterségesen beleavatkozni a természet rendjébe, mert ettől a belső óránk felborul, ami hatással van az alvásunkra és az egész életünkre. Az alváskutatói és az idő biológiájával foglalkozó nemzetközi szakmai szervezetek véleménye szerint az emberek számára a standard időszámítás lenne a megfelelő. Ezt végre az Európai Unió is felismerte. El is törölte az óraátállítást, de az országoknak szabad kezet adott abban, hogy kiválasszák: a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék-e bevezetni?

Ez pedig komoly nemzetközi, gazdasági és társadalmi megfontolást és egyeztetést igényel. Például szomszédos országokban nem fordulhat elő különböző időszámítás. Összehangoltságra van szükség. Azt is megtudtam hogy a cseheken kívül senki nem döntött még. Náluk öt évig biztosan marad még az óraátállítás. Hát ennek nem örülök, annak viszont igen, hogy végre rátaláltam egy olyan szövetségre, amelynek bár Alvás Szövetség a neve, mégsem alszik, hanem arra törekszik, hogy valóra váltsa az álmomat, mely szerint ne legyen több óraátállítás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában