Már Budapesten készülnek

Már Budapesten készülnek
A Társulat szereposztó–show döntősei tegnaptól a magyar fővárosban készülnek a nagy megmérettetésre. Köztük van az egyetlen erdélyi résztvevő, Éder Enikő színművész is.

Az István, a király rockopera 25 éves jubileumi előadásához már az elmúlt év

nyarától keresik az énekeseket, színművészeket az egész Kárpát-medencéből. A

Magyar Televízióban tavaly júliustól zajló meghallgatásokról kilencvenen

jutottak be a középdöntőbe, köztük egy erdélyi színésznő, Éder

Enikő is. A Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémián végzett 2002-ben, jelenleg a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház művésznője. Február 16.–tól szombatonként a Magyar Televízió egyes csatornáján követhetjük a Társulat döntőjének műsorait. Remélhetőleg, sok SMS–t küldenek majd a szatmári nézők is Enikő támogatására, hisz az élő adás végeredménye attól is függ, hogy a nézők közül hányan támogatják szavazatukkal a jelöltet.

A művésznőt a versenyen szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

— Miért jelentkezett a vetélkedőre?

— Az István, a királyt május óta van műsoron a temesvári színházban, így volt alkalmam „belülről” is megismerni a művet. Én Réka szerepét kaptam és nagyon meglepődtem, hogy Pesten Saroltként képzelnek el, de nyitott vagyok és ez egyben nagy kihívást is jelent számomra. Réka szerepe meghatározó alakítás számomra és nagyon jól érzem magam ebben a szerepben. Arra számíttam, hogy rengeteg Réka–interpretációt hallok majd a vetélkedő során és így magamat is tudom majd fejleszteni.

Kíváncsi voltam, hogy az Isván, a király mondanivalója mennyire tudja hozzásegíteni a embereket, hogy a mindennapi problémáikkal megbírkózzanak. Nekem segített. Sarolt erdélyi származású volt, ezért is érzem úgy, hogy nagyon nagy felelősség ez a szerep. Ezért is remélem, hogy jól fogok teljesíteni és sokan szavaznak majd rám. Egyelőre csak ízlelgetem Saroltot, még sok minden van benne, amit ez után fogok felfedezni.

— Mennyiben más a tévében szerepelni, mint a színpadon?

— A tévés szereplés olyan mint egy „lemeztelenítés”, sokkal jobban megmutatnak minket és ezzel együtt azt is ha hibázunk, mint egy nyílt színházi próbán, tehát teljesen más, sőt a próbákat is lefilmezik. Ez néha nagyon íjesztő tud lenni. Olyan mint egy mérkőzés, de végigcsinálom és megpróbálom kihozni magamból a maximumot és függetlenül az eredménytől, biztos, hogy rengeteget fogok tanulni.

— Milyen a vetélkedő hangulata?

— Alföldi stílusát meg kellett szokni, de nem újdonság számomra ez a fajta „pozitív hatású cukkolás”. A zsűritagok eléggé közvetlenek, bár még nem dolgoztunk együtt túl sokat. Azért is izgultam nagyon, mert színész vagyok és az énekesek mindannyian azt hiszik, hogy a színésznek mindent tudnak és mindent jól csinálnak. Ez egy nagyon komplex vetélkedő, nem egy tehetségkutató verseny. Én úgy gondolom, hogy azért jutottam el idáig, mert izgalmasnak tartanak.

— Hogy fogadták az erdélyi versenyzőket?

— Szinte szóba se került. Ennek nem volt sem pozitív, sem pedig negatív hangsúlya.

— Milyen hatással van az életére a vetélkedő?

— Az elkövetkezőkben pár hónapig Pesten fogok lakni és bevallom, általában nehezen szokom meg az új környezetet, de néha hazajövök egy–egy előadásra. A színpadhoz mindig hűséges leszek és ha nem is jutok el addig hogy szerepeljek a jubileumi Isván, a király előadáson, akkor is kijelenthetem, hogy rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjtöttem.

— Milyen visszajelzéseket kapott?

— Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, sokan drukkoltak nekem. A családom mindenben támogatott és azok a kollégák, akik nem jutottak tovább, ők is nagyon szorítottak nekem. Előre is szeretném megköszönni a nézők szavazatait és remélem az egyedüli versenyben maradt erdélyiként nem okozok majd csalódást senkinek.