Már az idén nyithat az új onkológia

Akt.:
Már az idén nyithat az új onkológia
Ha minden a tervek szerint halad, november 30-án átadhatják a nagyváradi Onkológiai Központot, mely a dr. Gavril Curteanu kórház tőszomszédságában épült meg.

 

A négy emeletes épület kivitelezési összköltségvetése 22.452.070 lej áfával együtt, melyből 11.330.823 lej az építkezési munkálat költsége, 13.121.246 lej pedig a gyógyászati berendezések beszerzési költsége. 2011-ben közel 12 millió lejt költött az Egészségügy-minisztérium és a nagyváradi helyi önkormányzat a gyógyászati eszközök beszerzésére, ugyanakkor 1.588.608 lej értékben végeztek el építkezési munkálatokat. Az idén 1.154.246 lejt költöttek a berendezésekre és 9.742.215 lej volt az építési költség, mely összegnek a túlnyomó részét a minisztérium állta. Mivel eredetileg kétemeletes épületet terveztek, de ezt az elképzelést módosították olyan értelemben, hogy az épület végül is négyemeletes lesz, ezért erre a bővítésre is előirányoztak 4.276.450 lejt. A közművesítés 1.305.343 lejbe kerül. Ovidiu Pop, a nagyváradi dr. Gavril Curteanu kórház menedzsere tegnap a helyszínen az újságíróknak elmondta, hogy a november 30-iki határidőig teljesen befejezik az épület földszintjét és első két emeletét, illetve a harmadik és a negyedik emelet külső munkálatait. És ha addig megkapják a működési engedélyt a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottságtól (CNCAN), akkor már novemberben meg is kezdődhet ott a kezelés a rák gyógyításához használt lineáris gyorsítóval.

Az épület földszintjén kap majd helyet a két terápiás bunker, melyek közül egyelőre csak az egyik van ellátva a modern gyógyászati berendezéssel, ugyanakkor a földszinten lesz a műszaki központ valamint az egynapos kezelésre érkezők helyiségei is, ahol összesen húsz beteget tudnak majd egyszerre fogadni. Az első emeleten kapnak majd helyet a kemoterápiás kezelésre szoruló betegek, a második emeleten pedig a sugárterápiás kezelésben részesülő páciensek. A harmadik emeleten az hematológia, a negyedik emeleten pedig a rákbeteg gyerekek osztálya lesz. Ugyanakkor az utolsó emelet őssejt-transzplantációs központként is működni fog. A létesítmény építkezési engedélye idén november 30-ig szól, tehát a kivitelező Selina cégnek addig teljesen be kell fejeznie a külső munkálatokat. Addig a határidőig nem készülnek el a harmadik és a negyedik emelet belső munkálatai, de ez nem lesz akadálya annak, hogy maga a létesítmény megkezdje működését. Ebben a vonatkozásban az a döntő, hogy a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottság (CNCAN) mikor adja meg a létesítménynek a működési engedélyt.

Növekvő megbetegedés

Ovidiu Pop, a dr. Gavril Curteanu Városi Kórház menedzsere szerint akár már novemberben meg is kaphatja az engedélyt a létesítmény, hiszen a tesztelések már zajlanak, és a fizikusok már elemzik a tesztek eredményeit. Az igazgató tudatta, hogy a központban a Bihar Megyei Kórház szakorvosai fognak dolgozni, akiket még ki kell képzeni a lineáris gyorsító kezelésére, mely jelenleg a legmodernebb rákkezelő berendezés a világon, és Romániában mindeddig csak Kolozsváron, Bukarestben, Jászvásársban, illetve magán gyógyászati központokban használták ezt a berendezést. Ovidiu Pop elárulta, hogy a már meglévő szakemberek mellett további orvosokat és kisegítő személyzetet kívánnak felvenni, amit sajnos az évről évre egyre növekvő rákbetegek száma indokol. Mint Ovidiu Pop elmondta, Bihar megyében évente mintegy 2200-2500 új rákbeteget vesznek nyilvántartásba.

Két bunker

A váradi onkológiai központban két sugárzásbiztos bunkert építettek fel, de eddig csak az egyik van ellátva gyorsítóval. Pop elárulta, hogy szándékukban áll a másik bunkerbe is beszerezni egy ugyanilyen berendezést, amit szponzorálás, vagy a magánszektorral történő megegyezés nyomán lehetne megvalósítani. Ovidiu Pop kifejtette, hogy Bihar megyében egyelőre csak kobalt alapú sugárkezelés zajlik, ami hosszabb időt vesz igénybe, és nem lehet ezzel a módszerrel pontosan adagolni a dózist. Ezzel szemben egy lineáris gyorsítós kezelés mindössze két-három percet vesz igénybe, és úgy lehet besugározni a rákos szöveteket, hogy a mellettük lévő egészséges szöveteket a sugárzás nem károsítja. Ugyanakkor nem áll fenn a sugárzás túladagolásának veszélye, már csak azért sem, mert a berendezést nagyon komoly szoftver irányítja. Ovidiu Pop kiemelte, hogy jelenleg a paleatív kezelésben használják még a kobalt alapú rendszert, de azért törekednek egy másik modern gyorsító beszerzésére, hogy Váradon teljesen helyettesíteni tudják ezt a régebbi gyógyászati rendszert. Ovidiu Pop elmondta, hogy naponta mintegy hetven páciens kezelésével számolnak, és nem csak Bihar megyei de más megyéből, sőt Magyarországról érkező páciensekre is számítanak. Hozzátette, hogy a berendezés nem melegszik fel, nem kell leállítani, tehát ha kellő számú szakembergárda állna rendelkezésre, akkor huszonnégy órán át üzemelni lehetne a gyorsítót. A Siemens márkájú eszközre tíz évig érvényes a garancia.

Pap István

Címkék: ,