Már áprilistól új, emelt díjszabások

Már áprilistól új, emelt díjszabások
A korábbi megegyezéssel ellentétben, a regionális vízszolgáltató, a Szatmárnémeti Apaserv Rt. csak májustól veszi át a nagykárolyi szolgáltatást, az általa javasolt emelt díjszabások, már április elsejétől érvénybe lépnek.

A bizottsági üléseken történt szavazatok alapján többen nem értettek egyett a víz-, illetve szennyvízelvezetés árának emelésével, ennek ellenére Nagykároly Helyi Tanácsa tegnapi, soron következő ülésén mégis kedvező elbírálásban részesült a határozattervezet, 15 mellette, 2 ellene, illetve 2 tartózkodás arányban. Brém Árpád liberális tanácsos véleménye szerint, a jelenlegi vízminőség – melyet nemcsak minőségtelennek, de ihatatlannak nevezett – s a technikai háttér teljes hiányában, a díjszabások drágítása alaptalan és indokolatlan. Bekő Tamás polgármester erre érkező válaszában kifejtette, hogy bár maga is egyetért ezen állításokkal, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy amennyiben az Apaserv Rt. nem dönt az átvétel egyhónapos elhalasztásában, s már áprilistól átveszi a nagykárolyi szolgáltatást, a vízdíjak mindenképpen emelkedtek volna, miközben a víz minősége terén akkor sem történne változás.

Helyi érdek
Az elöljáró továbbá hozzátette, hogy jelen esetben nemcsak a minőségi, hanem a gazdasági tényezőket is szem előtt kell tartaniuk, hiszen az Apaserv Rt. csak a szolgáltatást készül átvenni, míg a közel egymillió lejes adósságot a Vízügyi Igazgatóságnak kell törlesztenie. Elismerte ugyan, hogy a májusig befolyó mintegy 60 ezer lej nem oldja meg, a milliós adósság kérdését, de mégis lehetőséget nyújt a törlesztésre. Végül elmondta, hogy ezért az adóssághalmazért valamennyiüknek felelősséget kell vállalni, mivel annak felgyülemlését az a többéves, helyetelen gazdaságpolitika okozta, melyben a minőségtelenség okán igyekeztek alacsonyan tartani a fogyasztói árakat, holott épp emiatt nem tudtak korszerűsíteni.