ERDON Helyi hírek

2008.02.15. 12:47

Egyetemeink, diákjaink bekapcsolása érdekében

<p>Sógor Csaba EP-képviselő az ERASMUS MUNDUS programot módosító javaslatokat nyújtott be az Európai Parlament Foglalkoztatás és Szociális Ügyek Bizottságában.</p>

Az RMDSZ-es EP-képviselő javaslata értelmében – amelyről várhatóan szeptemberben szavaz a strasbourgi plénum – lehetővé válna, hogy az uniós és Unión kívüli országok közötti oktatási csereprogramba hangsúlyosabban kapcsolódjanak be a szegényebb régiók, illetve az újonnan csatlakozott országok egyetemei, diákjai.

„A csereprogramokban és a mobilitás alapjául szolgáló partnerségekben résztvevők földrajzi megoszlását szeretném javítani. Egészen konkrétan, módosító javaslatom elfogadása esetén lehetővé válna, hogy EU-s alapokból tudjuk finanszírozni egy kárpátaljai vagy vajdasági magyar diák posztgraduális tanulmányait a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen, a Sapientia–Erdélyi Magyar Tudományegyetemen vagy a Partium Keresztény Egyetemen” – fejtette ki Sógor Csaba. Bár elvileg jelenleg is az Erasmus Mundus haszonélvezője lehet minden kiváló teljesítményt nyújtó pályázó, ám anyagi okok miatt a program nagyrészt brit, német és francia részvétellel zajlik. Sógor módosító javaslata az EU cselekvési programjához olyan ösztönző intézkedéseket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a 2009–2013-as intervallumban az Erasmus Mundus jóvoltából javuljon a térségükben működő felsőoktatási intézmények színvonala, illetve előremozduljon a regionális együttműködés a felsőoktatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!