Manuel Hurtado SJ: A Föld jogai. Előadások a bolíviai Földanya törvényről

Az előadó, Manuel Hurtado SJ (Bolivian Catholic University, Cochabamba)
Az előadó, Manuel Hurtado SJ (Bolivian Catholic University, Cochabamba)
A Posticum kulturális központ egyedülálló előadásokra hívja hallgatóit, amelyet P. Manuel G. Hurtado Durán, a Bolíviai Katolikus Egyetem (Cochabamba) és a brazíliai Jezsuita Filozófiai és Teológiai Főiskola (Belo Horizonte) professzora tart.

Bolívia többnemzetiségű törvényhozása 2010-ben hagyta jóvá a Földanya (Pachamama) jogairól szóló törvényt. A törvény, elsőként a világon, az élőlények szoros és kölcsönös függésben álló organikus kapcsolatrendszerének fogja fel a Földet. A törvény szemléletmódjának egyedülálló sajátossága az, hogy az emberi közösségeket e kapcsolatrendszer részeként kezeli, nem a természet fölött álló entitásoknak. A jogszabály másik neuralgikus pontja a Földanya szakralitása. A kezdeményezés eredeti: a törvény azt üzeni, hogy ha meg akarjuk óvni a Föld integritását, a természethez (még) közel álló népek kultúrájából kell kiindulnunk gondolkodásunkban. Életmódra vonatkozó felfogásunkat, fogyasztási szokásainkat, gazdasági és szociális magatartásunkat annak két a ténynek kell irányítania, hogy a kozmikus egész részei vagyunk, és hogy ez az egész szentséget hordoz magában. A törvény ebből kiindulva a Földanya hét olyan jogát határozza meg, amelyeket az emberi tevékenység minden területén kötelezően figyelembe kell venni. E jogok összegzése iránymutató: a természettel való kíméletes, körültekintő bánásmód modelljévé válhatnak.

Az előadások tartalma:
– a Földanya jogairól szóló törvény ismertetése
– a törvény keletkezése
– a törvény bennszülött kulturális és szociális háttere
– kritikák és kihívások
– teológiai és interkulturális reflexiók

Az előadások programja:
Posticum, Nagyvárad – 2017. június 5.
Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár – 2017. június 6.
Párbeszéd Háza, Budapest – 2017. június 7.
Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc – 2017. június 8.
Pastoral und Kulturzentrum Jesuitenkirche, Wien – 2017. június 9.

„Szent és termékeny ő. Ő az élet forrása, amely minden méhében hordozott élőlényt táplál és mindről gondoskodik. Állandó egyensúlyban, harmóniában és kapcsolatban áll a kozmosszal. Az összes ökoszisztémából, élőlényből és azok önszerveződéséből áll össze ő.” (Alvaro García Linera, Bolívia alelnöke)