Mani megnyerte a legnehezebb ralikategóriát

Mani megnyerte a legnehezebb ralikategóriát
Egyértelmű, pályafutása eddigi legnagyobb eredményét érte el a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel, mivel a 32. Dakar–rali összetett táblázatában a 17. helyen zárt a motorosok között, de ami ennél is fontosabb: megnyerte a legnehezebb kategória versenyét.

A Maraton kategóriában ugyanis egyetlen erőforrással kell teljesíteni a teljes távot, míg a többi kategóriában három motorcsere a megengedett. „Hihetetlenül nehéz ebben a kategóriában teljesíteni. Rendkívül rizikós, mert a motor bármikor feladhatja a szolgálatot, és az a Dakar–rali végét jeleni a versenyzőnek” – értékelt lapunknak Szilveszter Zsolt, Mani „felfedezője”, aki 2007–ben elsőként vitte el a sivatagi száguldásra az akkor még 23 éves srácot. „Nagyon örülök az eredményének, megérdemli, hogy a város tisztelje öt, hiszen Szatmárnémeti javát szolgálja azáltal, hogy ilyen teljesítményt nyújt. Ez egy nagyon nagy haladás pályafutásán, és remélem, ezután a támogatók is felfigyelnek rá. Gyakorlatilag megnyerte a Dakart, hiszen az általa választott kategória a legnehezebb a raliban” – tette hozzá Szilveszter Zsolt, aki 2006–ban ő is rajthoz állt az akkor még Afrikában zajló (eredeti) Dakar–ralin. „Mindezek ellenére azt gondolom, ha többet edzene, jobban felkészülne a versenyekre, akkor a mostaninál sokkal jobb eredményt érne el. Véleményem szerint kellő felkészüléssel az első tízben is végezhet a Dakaron” – folytatta.

Pénteken (San Juan és Cordoba között) és szombaton (Cordoba és Buenos Aires között) egyébként a 23., illetve a 25. időt motorozta. Egy hiba miatt még 10 perces büntetést is kapott, mindezzel együtt viszont a 17. helyen zárt az összetett táblázatban a Brassói Vectra Racing Team motorosa. A csapatfőnök, Marcel Butuza az 57. lett az összesítés után.

„Várhatóan csütörtökön érkezik meg a csapat Bukarestbe, Mani pedig azonnal utazik Szatmárnémetibe. Mondta, már alig várja, hogy hazaérjen. Nehéz volt az eltelt három hét, fáradt, és honvágya is van. Vélhetően pénteken már otthon lesz” – mondta lapunknak Renatta Stepanov szóvivő.

Végeredmény

32. Dakara–rali, Argentína–Chile

Autósok

1. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (katari, német, Volkswagen) 45.16:16 óra

2. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Volkswagen) 49:41 perc hátrány

3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyolok, Volkswagen) 1.20:38 óra hátrány

Motorosok

1. Marc Coma (spanyol, KTM) 51.25:00 óra

2. Cyril Despres (francia, KTM) 15:04 perc hátrány

3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 1.40:20 óra hátrány

17. Gyenes „Mani” Emanuel (romániai, KTM) 7.46:14 óra hátrány

57. Marcel Butuza (romániai, KTM) 24.17:58 óra hátrány

Qoadosok

1. Alejandro Patronelli (argentin, Yamaha)

2. Sebastian Halpern (argentin, Yamaha)

3. Lukasz Laskawiec (lengyel, Yamaha)

Kamionosok

1. Vlagyimir Csagin, Szergej Savostjin, Ildar Saijsultanov (oroszok, Kamaz)

2. Firdaus Kabirov, Ajdar Beljaev, Andrej Mokejev (oroszok, Kamaz)

3. Ilgizar Mardejev, Vlagyimir Demjanenko, Ajrat Mardejev (oroszok, Kamaz)